Το θέμα του εμβολιασμού των πολιτών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου Ζωής Μαργαρίτη Σχοινά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Χθες ξεπεράσαμε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου δόσεων. Η Ελλάδα αναλογικά κινείται πιο γρήγορα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αυτό το οποίο θέλω να τονίσω ακόμα μία φορά είναι η οργάνωση της διαδικασίας, ο ψηφιακός της χαρακτήρας και το γεγονός ότι πολλοί πολίτες αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, διότι βλέπουν ότι έχει χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ αυτών και του κράτους. Μία πολύ δύσκολη αποστολή», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Τώρα, βέβαια, το ζητούμενο είναι πώς θα επιταχύνουμε για να μπορέσουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, και πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή και την πρόεδρο για το γεγονός ότι αγκάλιασε την ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ως ενός εργαλείου που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις, την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν βγήκαμε πρώτοι να θέσουμε το ζήτημα αυτό, ήμασταν σίγουροι ότι θα καταλήγαμε τελικά σε μία τέτοια λύση και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Επιτροπή στηρίζει ανοιχτά αυτήν την πρωτοβουλία».

«Τώρα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, «προσβλέπουμε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορέσουμε να πιέσουμε όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματά τους για τις παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων το δεύτερο τρίμηνο 2021, οπότε και εκτιμούμε ότι θα υπάρχει σημαντική αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών».

Από την πλευρά του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε: «Ως Έλληνας επίτροπος, αντιπρόεδρος, με μεγάλη χαρά και περηφάνια βλέπω την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε δύο εργοτάξια που είναι καθοριστικά για την ευρωπαϊκή απάντηση στην πανδημία. Πρώτο, τον εμβολιασμό, όπου χθες έφυγα βαθιά εντυπωσιασμένος από τον “Προμηθέα”, από την οργάνωση αλλά και το προσωπικό και τους εμβολιαζόμενους, οι οποίοι ήταν γεμάτοι ενθουσιασμό για αυτήν την προσπάθεια. Το δεύτερο εργοτάξιο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου το ελληνικό προσχέδιο, κατά κοινή ομολογία, είναι υπόδειγμα για πολλούς άλλους. Και οι πρόοδοι που κάνει η χώρα σε αυτά τα ευρωπαϊκά εργοτάξια είναι πολύ πολύ σημαντική».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε: «Επίσης, σημειώνω και χαιρετίζω το προσωπικό σου ενδιαφέρον για το πιστοποιητικό. Θα παρουσιάσουμε μία πρόταση στις 17 Μαρτίου, η οποία θα είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κινητικότητα, αλλά χωρίς σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ευρωπαίων τον τελευταίο χρόνο. Δουλεύουμε σε όλο αυτό το εύρος των πρωτοβουλιών, που με χαρά θα συζητήσουμε».

Φον ντερ Λάιεν: Στις 17 Μαρτίου θα υιθοτηθεί η πρόταση

Απο την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες αναφέρθηκε στο «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό», που είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Στόχος να διευκολύνει τη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» ενημέρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τους Ευρωπαίους ηγέτες, με επιστολή που τους απέστειλε, ενόψει και της υιοθέτησης νομοθετικής πρότασης στις 17 Μαρτίου.

Στην επιστολή της, η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι στη βιντεοδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου υπήρξε συμφωνία για να εργαστούν προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια κοινή αντίληψη για να διευκολύνουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ.

Το πιστοποιητικό Covid-19 θα αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί, έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνει ότι για να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σύστημα, δεν χρειάζεται μόνον το νομικό πλαίσιο, αλλά και δουλειά σε τεχνικά θέματα, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, σχετικά με την έκδοση πιστοποιητικών από τους αρμόδιους φορείς και την επαλήθευσή τους μέσω ενός πλαισίου εμπιστοσύνης εντός του μπλοκ.

Η βάση της κοινής προσέγγισης είναι η εμπιστοσύνη, σημειώνει η Φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι οι αρχές κάθε κράτους μέλους χρειάζονται διασφαλίσεις ότι οι πληροφορίες από τους εταίρους τους είναι αξιόπιστες. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η πρόσβαση θα περιορίζεται στον ελάχιστο αριθμό πληροφοριών, που κρίνονται απολύτως απαραίτητες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, το Πράσινο Διαβατήριο θα διευκολύνει την ελεύθερη κίνηση και θα διασφαλίσει ότι όσο κάποιοι περιορισμοί θα παραμένουν, θα χρησιμοποιούνται απολύτως δικαιολογημένα και στον βαθμό που χρειάζεται.

Στην επιστολή της σημειώνει ότι οι πολίτες θα μπορούν με το πιστοποιητικό να απολαμβάνουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης, χωρίς κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία. Επίσης, θα πρέπει να αποφευχθούν διακρίσεις προς όσους αδυνατούν να εμβολιαστούν είτε για ιατρικούς λόγους είτε επειδή δεν έχουν ακόμη το δικαίωμα στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών, αλλά και για όσους για παράδειγμα έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού και θεωρούνται ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.