Η οικονομία της Βρετανίας γονατίζει λόγω του lockdown που επιβλήθηκε εξαιτίας του κοροναϊού και η κυβέρνηση αυξάνει τον δανεισμό στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα εν καιρώ ειρήνης, κάτι που εντείνει τις πιέσεις προς τους κυβερνώντες να καθορίσουν στρατηγική εξόδου από την καραντίνα.

 Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που αναρρώνει την εξοχική του κατοικία αφού αρρώστησε σοβαρά όταν προσβλήθηκε από την COVID-19, αντιμετωπίζει την κριτική πολιτικών της αντιπολίτευσης και κάποιων επιδημιολόγων για την αργή αντίδρασή του απέναντι στην επιδημία του κοροναϊού.

 Οι υπουργοί ήδη πασχίζουν να εξηγήσουν τα υψηλά ποσοστά θανάτων, τα περιορισμένα τεστ και τις ελλείψεις προστατευτικών κιτ, με την δυσοίωνη πραγματικότητα της ζημιάς που έχει προκληθεί στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να γίνεται σήμερα αισθητή στη χώρα.

 «Βιώνουμε μια οικονομική συρρίκνωση που είναι ταχύτερη και βαθύτερη από οτιδήποτε έχουμε δε τον τελευταίο αιώνα, ή πιθανόν αρκετούς αιώνες», δήλωσε ο Γιαν Βλίχε, αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας.

 «Η δυναμική της οικονομίας διαταράσσεται σοβαρά αυτή τη στιγμή αλλά, μόλις τελειώσει η πανδημία, και άλλα πράγματα ισορροπήσουν, καταρχήν αναμένεται να επιστρέψει κοντά στην τροχιά που ακολουθούσε πριν από την κρίση», είπε ο ίδιος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι πιο πιθανή μια βραδεία ανάκαμψη του τύπου ‘U’ παρά μια γρήγορη ανάκαμψη τύπου ‘V’.

 Σε ιστορικό χαμηλό ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της IHS Markit/CIPS αποτύπωσε την έκταση της ζημιάς. Ο δείκτης υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στις 12,9 μονάδες από τις 36,0 τον Μάρτιο. Ανάλογη ήταν η εικόνα στη Γαλλία και την Γερμανία.

 «Όπως και άλλοι δείκτες στην Ευρώπη, πρόκειται για σοκαριστικά στοιχεία», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Τζέιμς Σμιθ, που προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία δεν θα ανακτήσει το μέγεθος που είχε πριν την πανδημία πριν το 2022.

 Το χρέος της Βρετανίας ξεπερνά τα 2,5 τρισ. δολάρια

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκδώσει 180 δισεκ. λίρες (222 δισεκ. δολάρια) κρατικού χρέους μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, περισσότερο από ό,τι σχεδίαζε προηγουμένως για το σύνολο του οικονομικού έτους. Το χρέος της χώρας ξεπερνά τα 2,5 τρισεκ. δολάρια, και ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα της θα φθάσει στο 14% του ΑΕΠ φέτος.

 Στο μικροσκόπιο βρίσκεται επίσης και η στρατηγική της κυβέρνησης, που δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα, για την έξοδο από το lockdown. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, είναι προβληματική η περιορισμένη δυνατότητα της χώρας για τη διενέργεια τεστ.

 «Το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί σχεδόν έναντι κάθε μεσαίας προς μεγάλη οικονομία παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τα τεστ του κοροναϊού», έγραψε σε έκθεση προς τους πελάτες ο Όλιβερ Χάρβεϊ της Deutsche Bank. «Αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα της κυβέρνησης να ακολουθήσει μια προσέγγιση του τύπου ‘τεστ και ιχνηλάτηση’ όταν έρθει η ώρα της χαλάρωσης του lockdown.”

 Το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων ενδέχεται να σταμάτησε τις δραστηριότητες μετά το lockdown σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ONS

Περίπου το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων (24%), που πήραν μέρος σε έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), δήλωσε ότι έκλεισε προσωρινά ή σταμάτησε τις δραστηριότητές του μετά την ανακοίνωση του lockdown στις 23 Μαρτίου, και ένα ποσοστό 0,3% ότι έκλεισε μόνιμα τις δραστηριότητες.

 Σε περίπου 6.000 επιχειρήσεις που απάντησαν στην έρευνα, το 82% των εταιριών που δραστηριοποιούνται στις τέχνες ή σε κάποιο είδος αναψυχής δήλωσαν ότι έχουν σταματήσει προσωρινά. Τα δύο τρίτα από αυτές που συνέχισαν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ανέφεραν οικονομικές επιδόσεις «εκτός του συνηθισμένου» και το 93% αρκετά χαμηλότερες από το κανονικό.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα

Πηγή: parapolitika.gr