Την ικανοποίησή του για «το πρώτο βήμα» επαναλειτουργίας της Δικαιοσύνης και την επιστροφή όλων των διαδικασιών της στην κανονικότητα εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά την επίσκεψή του στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ο υπουργός μετέβη στο Πρωτοδικείο, προκειμένου να δει τον τρόπο λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών που επαναλειτουργούν και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Ο κ. Τσιάρας είχε συνάντηση με τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, πρόεδρο Πρωτοδικών Γεώργιο Γρίβα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, η πρεμιέρα επανέναρξης της Δικαιοσύνης, παρά τα μικροπροβλήματα που υπήρξαν, είχε επιτυχία, καθώς τηρήθηκαν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας τόσο από το κοινό, όσο και από τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους.

Σε δήλωσή του, ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως «την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, των πρωτοδικείων και των ειρηνοδικείων το συναλλασσόμενο με τις υπηρεσίες κοινό επέδειξε πρωτόγνωρη υπευθυνότητα, ωριμότητα και βεβαίως συνέπεια στην προσπάθειά του, ακολουθώντας πίστα τις οδηγίες για τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τον ΕΟΔΥ. Τα μέτρα τηρήθηκαν απαρέγκλιτα από τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Δημοτικής Αστυνομίας και των ανθρώπων που εργάζονται στην ιδιωτική ασφάλεια. Σήμερα έγινε ένα βήμα, ήταν το πρώτο βήμα. Ξέρουμε ότι υπήρξαν κάποια μικρά προβλήματα, είμαστε όμως εδώ προκειμένου στο επόμενο χρονικό διάστημα να κάνουμε τα επόμενα βήματα με σταθερότητα και ευθύνη, δείχνοντας πραγματικά την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε σε μια προσπάθεια για την επανένταξη όλων των διαδικασιών της Ελληνικής Δικαιοσύνης στην κανονικότητα.

Εμείς από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε τη συνδρομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και βεβαίως υπήρξε η ανταπόκριση που επιθυμούσαμε. Ταυτόχρονα, και σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ, προκειμένου και η Δημοτική Αστυνομία με τον τρόπο της να συνδράμει. Και από την άλλη πλευρά, ως υπουργείο Δικαιοσύνης συμβάλαμε με τον δικό μας τρόπο, με ιδιωτικές εταιρίες security, προκειμένου να διαφυλάξουμε την τάξη στα πρωτοδικεία, στα ειρηνοδικεία και στα υποθηκοφυλακεία. Είναι λογικό, μετά από τόσες ημέρες απραξίας, να υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μια πολύ μεγάλη ανάγκη από αριθμό συμπολιτών μας και αντιλαμβάνεται κανένας ότι όλα αυτά τα προβλήματα προκύπτουν κυρίως από αυτή τη μεγάλη και έντονη προσέλευση. Από εκεί και πέρα, όμως, έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναδείξουμε κυρίως τον ρόλο της ατομικής ευθύνης του καθενός στην τήρηση των μέτρων για τα οποία μας έχει μιλήσει και ο ΕΟΔΥ και η αρμόδια εθνική επιτροπή. Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα ως κοινωνία, πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον και από τη δική μας πλευρά τα απαραίτητα βήματα ώστε και οι δικές μας υποχρεώσεις μέσα από τα μέτρα ατομικής προστασίας να τηρούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.