Η πρώτη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου που κατέγραψε την εν λόγω μετάλλαξη ήταν το Blaby

Το ένα τέταρτο όλων των κρουσμάτων στην Αγγλία αντιπροσωπεύει η νέα παραλλαγή της Covid-19, που έλαβε από τους ειδικούς την ονομασία «Όρθρος».

Η υποκατηγορία της παραλλαγής Όμικρον γνωστή ως CH.1.1, ενδέχεται να πάρει σύντομα τη σκυτάλη από την κυρίαρχο BQ.1, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Ο «Όρθρος», μαζί με την παραλλαγή «Κράκεν», ή XBB.1.5, πιστεύεται ότι σύντομα θα κυριαρχήσουν στη Βρετανία, αν και καμία από τις δυο δεν έχει χαρακτηριστεί ακόμη ως «ανησυχητική». Η υποπαραλλαγή «Κράκεν» αυξάνεται στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η γονιδιωματική χαρτογράφηση από το Ινστιτούτο Sanger, μια ερευνητική ομάδα που χρηματοδοτείται εν μέρει από την κυβέρνηση, δείχνει ότι ο «Όρθρος» εξαπλώνεται ραγδαία σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας. Η πρώτη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου που κατέγραψε την εν λόγω μετάλλαξη ήταν το Blaby, στο νοτιοδυτικό Leicestershire.

Πως προέκυψε το όνομα

Ο Όρθρος είναι πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας. Ήταν ένας δικέφαλος σκύλος, γέννημα του Τυφώνα και της Έχιδνας. Βοηθούσε τον Ευρυτίωνα στη φύλαξη και τη βόσκηση των κοπαδιών του Γηρυόνη, του (επίσης τερατόμορφου) γίγαντα που ζούσε στη νήσο Ερύθεια, στη Δύση, στα πέρατα του Ωκεανού. Είχε αδέλφια τον Κέρβερο και τη Λερναία Ύδρα και σύντροφο τη Χίμαιρα ενώ παιδιά του ήταν η Σφίγγα και ο Λέων της Νεμέας (σύμφωνα με τον Ησίοδο).

Με διαταγή του Ευρυσθέα, ο Ηρακλής ήρθε στην Ερύθεια για να πάρει τα βόδια του Γηρυόνη στον ομώνυμο άθλο του, τον δέκατο κατά σειρά. Ο Ηρακλής σκότωσε τότε τον Όρθρο, τον Ευρυτίωνα και τον Γηρυόνη. Σε μία ιστορία, ο Όρθρος αιχμαλωτίσθηκε και εξημερώθηκε από τον Οιδίποδα.

Πηγή: parapolitika.gr