Την απαγόρευση της συμμετοχής των πιστών στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας δημοσιοποίησε η Κυβέρνηση της Γερμανίας, που ενώ επιτρέπει την προσέλευση στη Θεία Λειτουργία, απαγορεύει την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας με την λαβίδα.

 Την απαγόρευση αυτή ανακοίνωσε με εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ο οποίος τονίζει ότι “αινώ μπορούμε όλοι να εκκλησιαζόμαστε, δεν μπορούμε όμως όλοι να μεταλαμβάνουμε, παρά μόνον οι λειτουργοί ιερείς” Για να συμπληρώσει ότι ”είναι το πιο θλιβερό και οδυνηρό μέτρο πού αναγκάστηκα ποτέ να λάβω στην σαραντάχρονη εκκλησιαστική διακονία μου ως Μητροπολίτης Γερμανίας”.

 Όπως ενημερώνει ο Μητροπολίτης Γερμανίας ενόψει του ανοίγματος των Ναών στην γερμανική επικράτεια εκδόθηκαν Νομοθετικά Διατάγματα «τα οποία ήδη υιοθετήσαμεν» και «φθάνουν μέχρι του σημείου να ρυθμίζουν και τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, να απαγορεύουν δηλαδή την Θεία Κοινωνία από το Άγιο Ποτήριο με την χρήση της αγίας Λαβίδος».

 Όπως είπε στο protothema.gr ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος «απευθύνω παράκληση στον κόσμο να κάνει άσκηση και υπομονή. Θα περάσει και αυτή η δύσκολη συγκυρία», λέγοντας ότι με μεγάλη δυσκολία ανακοίνωσε αυτήν την εγκύκλιο, που ελπίζει σύντομα να ανακαλέσει.

 Και τονίζει ότι «όταν το κράτος λέει ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω την Λαβίδα στην Θεία Κοινωνία ως ένας Επίσκοπος της Εκκλησίας δεν έχω το δικαίωμα να αλλάξω τον τρόπο της Θείας Κοινωνίας να εφεύρω έναν άλλο τρόπο».

 Για να εξηγήσει ότι αυτό αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση και αυτό θα πρέπει να ισχύσει παρόλο που είναι πολύ σκληρό, όπως επίσης και οι κλειστοί Ναοί. «Κάναμε Πάσχα με τρία άτομα κεκλεισμένων των θυρών» λέει ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος. Από τη στιγμή που τα μέτρα φθάνουν στο να ορίζουν και την Θεία Κοινωνία λέει ο Μητροπολίτης Γερμανίας δεν θέλουμε να υπάρχει σχετικοποίηση και να πούμε ότι θα βρούμε άλλον τρόπο, όπως με κουταλάκια που είπαν άλλοι, καθώς είναι σαν λέμε ότι με την Θεία κοινωνία μεταφέρεται ο ιός.

 Ο Μητροπολίτης Γερμανίας λέει: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, απαντώντας σε επίκαιρο ερώτημα γράφει τα εξής. «Η Εκκλησία του Χριστού, υπακούοντας στην προτροπή του Ιδρυτή της «άπόδοτε ουν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» (Ματθ. κβ’, 21), αναγνώριζε ανέκαθεν την υψηλή ευθύνη του Κράτους να διαχειρίζεται τα του οίκου του, διατηρούσε δε και για τον εαυτό της το ιερό και απαράγραπτο δικαίωμα να διαφυλάσσει αμετακίνητα όσα παρέλαβε, να οργανώνει την εκκλησιαστική ζωή και να τελεί τα άγια μυστήρια σύμφωνα με την κανονική και έκκλησιολογική της παράδοση και αυτοσυνειδησία.

 Στο πνεύμα αυτό, η Εκκλησία δέχθηκε προς καιρόν τα περιοριστικά μέτρα, τα όποια έπιβλήθηκαν άπό τα επί μέρους κράτη λόγω της σοβούσης πανδημίας του COVID – 19.

 Το γεγονός όμως ότι η Εκκλησία μας αποδέχτηκε την προσωρινή απαγόρευση της τελέσεως των Ιέρων ακολουθιών στους ναούς με τη συμμετοχή των πιστών, δεν σημαίνει ότι μπορεί και επιθυμεί να διαπραγματεύεται για την Ορθόδοξη ευσέβεια και ιδίως για το μυστήριο των μυστηρίων της ζωής της, την Θεία Ευχαριστία, και για τον τρόπο μεταδόσεώς της.

 ‘Ως εκ τούτου, με βαθύ πόνο σας ενημερώνω ότι, μέχρι την παύση της ισχύος των ανωτέρω Νομοθετικών Διαταγμάτων, ενώ μπορούμε όλοι να εκκλησιαζόμαστε, δεν μπορούμε όμως όλοι να μεταλαμβάνουμε, παρά μόνον οι λειτουργοί ιερείς. Εξυπακούεται ότι ισχύουν στο ακέραιο και μέχρι νεωτέρας αποφάσεως τα Μέτρα για την Αποφυγή Διαδόσεως του κοροναϊού της 30ης Απριλίου 2020, οι πρακτικές οδηγίες προς τους Πιστούς μας της 1ης Μαίου 2020 και τα συμπληρωματικά μέτρα για την αποφυγή διαδόσεως του Κοροναϊού της 13ης Μαίου 2020».

Πηγή: parapolitika.gr