Τους λόγους που η Ευρώπη μοιάζει να έδωσε πιο αποτελεσματική απάντηση στην ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού, σε σχέση με τις ΗΠΑ, εξήγησε ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι.

Ο Δρ Αντονι Φάουτσι απάντησε την Παρασκευή στις ερωτήσεις των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ανάμεσα σε άλλες παρατηρήσεις, ο λοιμωξιολόγος κλήθηκε να εξηγήσει γιατί οι ΗΠΑ φάνηκαν πιο ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης.

Ο Φάουτσι τόνισε πως η Ευρώπη μοιάζει να ενήργησε πιο αποτελεσματικά αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού, γιατί το 95% των ευρωπαϊκών χωρών επέβαλαν καραντίνα πολύ νωρίτερα από τις ΗΠΑ.

«Αν παρατηρήσετε τι κάναμε -παρότι επιβάλαμε καραντίνα, που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα-, στην πραγματικότητα θέσαμε lockdown μόνο στο 50% επί του συνόλου της χώρας», συνέχισε ο Φάουτσι για τον τρόπο που αντέδρασαν οι ΗΠΑ απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

«Υπάρχουν Πολιτείες που τα πήγαν πολύ καλά και άλλες όχι», συνέχισε ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος. «Νομίζω πως υπήρξε τέτοια διαφοροποίηση στην αντίδραση της χώρας από διάφορες Πολιτείες που πραγματικά δεν καταφέραμε να επιβάλουμε ένα καθολικό lockdown», πρόσθεσε ο Φάουτσι, μιλώντας από το Κογκρέσο.

Οι ΗΠΑ παρατηρούν νέα αύξηση των κρουσμάτων από την ημέρα που ορισμένες Πολιτείες επιχείρησαν να επαναφέρουν μια σχετική κανονικότητα στην αγορά, αίροντας τα μέτρα περιορισμού μετακίνησης.

Εως σήμερα, 4.400.000 πολίτες της χώρας έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό, εκ των οποίων 152.070 έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στη χώρα ενδέχεται να φτάσει τις 230.000 έως τον Νοέμβριο.
Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Φάουτσι για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό

Αναφερόμενος στο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, ο Φάουτσι εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, λέγοντας πως θα μπορούσε να βρεθεί ως τα τέλη του χρόνου. «Πιστεύω ότι θα προκύψει. Θα έχουμε ένα εμβόλιο ως τα τέλη αυτής της χρονιάς και καθώς ξεκινά το 2021», είπε ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση εκπροσώπου του Κογκρέσου, ο Φάουτσι τόνισε: «Δεν πιστεύω πως αποτελεί άπιαστο όνειρο. Πιστεύω πως είναι μια πραγματικότητα».

Ο Αμερικανός εξήγησε πως 30.000 εθελοντές δήλωσαν διαθέσιμοι για την τρίτη φάση εμβολίου της Moderna. «Θα ήθελα να εκμεταλλευθώ τα τελευταία λεπτά (της παρέμβασής του) προκειμένου να απευθύνω έκκληση σε όποιον ακούει και θέλει να συμμετέχει να μπει στην ιστοσελίδα και να εγγραφεί ώστε να γίνει μέρος της λύσης σε αυτή την απαίσια μάστιγα», σημείωσε επιπλέον ο Δρ Φάουτσι.

Πηγή: parapolitika.gr