Στο πλαίσιο ενός ακόμη βήματος χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Αυστρία άνοιξε από τα μεσάνυχτα τα σύνορά της προς τρεις γειτονικές της χώρες.

Συγκεκριμένα η ταξιδιωτική φούσκα εν όψει κορωνοϊού απευθύνεται προς την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία – στα οποία, όπως και σε εκείνα με την Γερμανία και το Λίχτενσταϊν, θα ισχύουν μόνον δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Σε παρόμοια κίνηση προχώρησαν μέσα στην εβδομάδα και οι χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.

Με τον όρο ταξιδιωτική φούσκα σημειώνεται μια ζώνη ασφαλούς ταξιδίου ανάμεσα σε κράτη, τα οποία είτε γειτονεύουν, είτε (και κυριότερο) δεν έχουν σημειώσει πολλά κρούσματα από τον νέο κορωνοϊό, εντός της οποίας είναι πιο εύκολη η μετακίνηση. Πολίτες χωρών εκτός της «φούσκας» εξακολουθούν να μπαίνουν αυτόματα σε καραντίνα εφόσον θελήσουν να περάσουν τα σύνορα των κρατών αυτών.

Μόνον στα σύνορα με την Ουγγαρία διατηρούνται πιο αυστηροί έλεγχοι , λόγω της μεταναστευτικής κατάστασης, με τις προϋποθέσεις εισόδου να παραμένουν αμετάβλητες.

Μέχρι τις 31 Μαΐου η είσοδος στην Αυστρία επιτρέπεται – χωρίς την υποχρέωση υποβολής αρνητικού τεστ κορωνοϊού ή καραντίνας στο σπίτι – μόνο για διασυνοριακές μετακινήσεις και για μετακινήσεις για επαγγελματικούς και οικογενειακούς λόγους. Αυτό ισχύει επίσης για τη Σλοβενία, η οποία από την Παρασκευή άνοιξε όλα τα σύνορά της στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: parapolitika.gr