Την έγκριση 3.285 προσλήψεων ιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. 

Ο κ. Κοντοζαμάνης πρόσθεσε ότι, έτσι,  έχει ήδη ξεπεραστεί κατά πολύ η αρχική απόφαση για δύο χιλιάδες προσλήψεις. Όσον αφορά τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού ο κ. Κοντοζαμάνης είπε  ότι στη μάχη για περισσότερα  τεστ μπαίνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας με  δυνατότητα για 7.500 διαγνώσεις την εβδομάδα.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, από τη θέση του προεδρεύοντος στη Βουλή, πίεσε πολλές φορές τον υφυπουργό για τις τιμές που χρεώνουν ιδιωτικές κλινικές για τα τεστ ενώ ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, σε επίκαιρη ερώτηση χαρακτήρισε  “τρελό” το ποσό των 30,2 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε, όπως είπε, σε ιδιώτες.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος:

Κοντοζαμάνης: Τα ιδιωτικά κέντρα βοηθούν σε ελεγχόμενη τιμή

Πουλάς: Δώσατε 30 εκατομμύρια ευρώ για τεστ από ιδιώτες. Οι ιδιώτες χρεώνουν το τεστ από 180 έως 300 ευρώ.

Κοντοζαμάνης: Τα 30 εκατομμύρια είναι χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει σε ανάγκες που μπορεί να προκύψουν για τεστ. Τα ιδιωτικά κέντρα βοηθούν σε ελεγχόμενη τιμή και όχι στην τιμή που αναφέρατε.

Κακλαμάνης: Επομένως λέτε ότι εγώ που έχω ιδιωτικό κέντρο αν θελήσω να συμβληθώ προκειμένου να επωφεληθώ από τα 30 εκατομμύρια θα πρέπει να υπακούσω στην τιμή του ΕΟΠΥΥ;

Κοντοζαμάνης: Σε καμία περίπτωση δεν είναι τα ποσά που αναφέρονται. Και με τον ιδιωτικό τομέα υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη. Πήραμε επιπλέον κλίνες ΜΕΘ στην τιμή που προβλεπόταν από τον κανονισμό. Προετοιμάσαμε εγκαίρως τον ιδιωτικό τομέα για να έχουμε ΜΕΘ για να μεταφέρουμε περιστατικά με κοινή γρίπη ώστε το δημόσιο να μείνει αποκλειστικά στον κορωνοϊό.  

Παράλληλα ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι  η επανεκκίνηση της αγοράς στην Κίνα βοηθά για νέες παραγγελίες οι οποίες θα έρθουν ενώ το   Εθνικό Σύστημα Υγείας ήδη προμηθεύεται φάρμακα, αναπνευστήρες, μόνιτορ και αναλώσιμα και γίνεται κεντρικός έλεγχος για την ορθολογική χρήση. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, 123 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης που κατάσχεσαν υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται ήδη σε εργαστήρια του Στρατού και σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για δωρεάν παρασκευή αντισηπτικών.