Τον εκνευρισμό των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν προκαλέσει ορισμένες συμπεριφορές που παρατηρούνται σε δημόσιους χώρους και οι οποίες έρχονται σε ρήξη με τα μέτρα που έχουν ληθφεί από πλευράς κυβέρνησης αναφορικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας. Το αποτέλεσμα είναι ο εκνευρισμός που επικρατεί στα κυβερνητικά επιτελεία να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας τις επόμενες ημέρες.

Η αρχή έγινε με την Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη όπου, ύστερα από αίτημα του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, η Πολιτική Προστασία πήρε την απόφαση να κλείσει για δύο εβδομάδες το κεντρικό σημείο της πόλης. Την προηγούμενη ημέρα, είχαν δει το φως της δημοσιότητας βίντεο με τη Νέα Παραλία γεμάτη από κόσμο που είχε κατέβει για την απογευματινή του βόλτα, χωρίς να τηρεί τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που εξαγγέλθηκαν από πλευράς κυβερνήσεως ούτε και τις απαραίτητες αποστάσεις που έχει ζητήσει ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ένα δεύτερο φαινόμενο παρατηρήθηκε έξω από τις τράπεζες όπου οι πολίτες είχαν δημιουργήσει ουρές το πρωί προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Η συγκεκριμένα εικόνα, όχι μόνο δεν κινούνταν στα πλαίσια που έχουν τεθεί από κυβερνητικής σκοπιάς, αλλά θύμιζαν περιόδους όπου η χώρα δεν είχε να αντιμετωπίσει πρόβλημα αναφορικά με την υγεία των πολιτών της. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Νίκος Χαρδαλιάς εξέφρασε τον έντονο εκνευρισμό του αναφορικά με τις εικόνες που παρατηρήθηκαν το πρωί και ζήτησε από τις τράπεζες να αυστηροποιήσουν τα μέτρα και το πλαίσιο εφαρμογής τους.

Όπως έγραφε το parapolitika.gr, ήδη από το πρωί της Τρίτης, στην κυβέρνηση σκέφτονται το σενάριο να προχωρήσουν σε καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας με στόχο να προφυλάξουν την υγεία των πολιτών.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι πολίτες θα δεν θα έχουν την δυνατότητα με μια απλή δήλωση να κυκλοφορούν, αλλά θα πρέπει να εγκρίνει την μετάβασή τους, είτε στον γιατρό, είτε οπουδήπτε αλλού και ένα δεύτερο πρόσωπο.

Επί της ουσίας το μέτρο που έχει λάβει η κυβέρνηση, έχει περιορίσει τις μετακινήσεις, ενώ αυτό που εξετάζει στοχεύει στην καθολική απαγόευση των μετακινήσεων, από τη στιγμή που παρατηρείται μια χαλαρότητα (κυρίως στην επαρχία) στην τήρηση του μέτρου.

Τα όσα υποστήριξε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, είναι ενδεικτικά και της ενόχλησης του κ. Μητσοτάκη, αλλά και των σκέψεων που γίνονται σε κυβερνητικό επίπεδο, σε σχέση με την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών.

Οι τελικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να ληφθούν ακόμη και εντός της βδομάδας, αφού όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, «αρκεί μια μέρα όπως την χθεσινή στη Θεσσαλονίκη για να ανατραπεί προς το δυσμενέστερο η κατάσταση».