Όσον αφορά την Ελληνική ΑΟΖ, οπωσδήποτε το κλίμα δεν θα είναι ίδιο, με αυτό που υφίσταντο το προηγούμενο διάστημα

Δίχως τέλος μαίνεται η τουρκική προκλητικότητα κατά της Ελλάδας, καθώς μετά το κρεσέντο επιθετικής ρητορικής αναφορικά με την πλεύση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν διστάζει τώρα να προβεί σε πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας.

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, η Τουρκία, όπως φάνηκε μέσα από την ανακοίνωση που έκανε το υπουργείο Άμυνας της χώρας την Κυριακή, δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας τόνισε πως έχουν δοθεί οδηγίες τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό, όσο και στην Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς της χώρας για την αντιμετώπιση της πολιτικής της Ελλάδος, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως προβοκατόρικη και επιθετική.

«Δε θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα μας. Δε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα» καταλήγει η τουρκική ανακοίνωση, που έρχεται την επομένη της ανάλογου ύφους παραληρηματική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ το Σάββατο.

Μικροεμπλοκές στην Κυπριακή ΑΟΖ

Παράλληλα, ήδη στην Κυπριακή ΑΟΖ συντελούνται κάποιες μικροεμπλοκές καθώς ήδη έχει εκδοθεί από την τουρκική πλευρά NAVTEX. Η προκλητική στάση της Τουρκίας, προς ώρας, περιορίζεται στην νέα ναυτική οδηγία αυτή, ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν πως ταυτόχρονα το πλοίο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει έρευνες.

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία του τουρκικού Ναυτικού, θεωρείται δεδομένη στην περιοχή.

Όσον αφορά την Ελληνική ΑΟΖ, οπωσδήποτε το κλίμα δεν θα είναι ίδιο, με αυτό που υφίσταντο το προηγούμενο διάστημα. Η Άγκυρα δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της για την ελληνογαλλική συμφωνία.

Χαμηλούς τόνους κρατάει η Αθήνα

Η Αθήνα επιλέγει να μην απαντήσει στις απροκάλυπτες πολεμικές απειλές, μην ακολουθώντας το παραλήρημα της Άγκυρας. Είναι χαρακτηριστικό πως η χώρα μας δεν τοποθετήθηκε επίσημα ούτε επί της ανακοίνωσης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το Σάββατο, ούτε επί της ανακοίνωσης του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση κατάλληλο μήνυμα προς την Τουρκία εκτιμάται πως θα δοθεί τόσο από την Αθήνα όσο κι από την Λευκωσία με την επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, αύριο 4/10 στη χώρα μας, αφού ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα προβεί σε κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Η χώρα μας παρακολουθεί στενά, στο πεδίο, τις κινήσεις της Τουρκίας εξετάζοντας προσεκτικά το ενδεχόμενο το τουρκικό Ναυτικό να προβεί σε παρενοχλήσεις κάποιου είδους στο Nautical Geo, έχοντας παράλληλα πλέον πολύ χαμηλές προσδοκίες για τον επερχόμενο νέο γύρο διερευνητικών επαφών.

Διπλωματικές πηγές, εξηγούν στον ΣΚΑΙ πως η Ελλάδα θεωρεί πάντως αναμενόμενη την συμπεριφορά της Τουρκίας, αφού στο περιθώριο της ελληνογαλλικής αμυντική συμφωνίας, συνειδητοποιεί την απομόνωση της, την αλλαγή των ισορροπιών στην νοτιανατολική Μεσόγειο και το γεγονός πως «οι τσαμπουκάδες δεν περνάνε εύκολα».

Όπως και να έχει η χώρα μας πρεσβεύει το ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι θεμιτό να μένουν ανοικτοί.

Πηγή: parapolitika.gr