Ποιοι βουλευτές και στελέχη στηρίζουν τον κάθε υποψήφιο

Από τις πιο κρίσιμες για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζονται οι επικείμενες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, καθώς θα καθορίσουν εν πολλοίς την πολιτική φυσιογνωμία και στρατηγική του.

Όσον αφορά τις υποψηφιότητες, το τοπίο είναι σαφώς πιο ξεκάθαρο και το βασικό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι αν η κούρσα αυτή θα έχει τρεις ή περισσότερους δρομείς.

Οι επίσημες υποψηφιότητες

Με τα σημερινά δεδομένα, μόνο τρεις υποψήφιοι έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους. Η νυν πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η μάχη για μια θέση στον «πράσινο ήλιο» έχει ήδη ξεκινήσει, τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά», οι υποψήφιοι ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν δυνάμεις, οι δημόσιες τοποθετήσεις υποστήριξης προς τους υποψηφίους πληθαίνουν και τα στρατόπεδα σχηματοποιούνται.

Σε αυτό το κλίμα, νυν και πρώην βουλευτές, αλλά και κομματικά στελέχη ανά την επικράτεια παίρνουν θέσεις μάχης, ενώ δεν λείπουν και οι «κυανόκρανοι».

Οι υποστηρικτές της Φώφης Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά απολαμβάνει της μεγαλύτερης στήριξης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Στους υποστηρικτές της περιλαμβάνονται οι Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Καμίνης, Ευαγγελία Λιακούλη, Μιχάλης Κατρίνης, Μπαράν Μπουρχάν, Ιλχάν Αχμέτ, Γιώργος Αρβανιτίδης, Χρήστος Γκόγκας και Ανδρέας Πουλάς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι βουλευτές, όπως ο Γιώργος Μουλκιώτης ή ο Απόστολος Πάνας θα είναι απέναντί της, ενώ ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος παίζει έναν ευρύτερο ρόλο.

Ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της υποψηφιότητας Γεννηματά διαδραματίζουν κεντρικά πρόσωπα του συνδικαλιστικού χώρου, όπως οι Αποστόλης Ραυτόπουλος, Κώστας Κουλούρης, Θανάσης Λεβέντης, Σταύρος Κουτσουμπέλης, Ηλίας Δόλγιρας και Γιώργος Βασιλόπουλος, αλλά και αυτοδιοικητικά στελέχη, όπως οι Σίμος Δανιηλίδης, Τάσος Χειβιδόπουλος, Κατερίνα Μπατζελή, Νίκος Ζενέτος, Παντελής Καμάς, Γιώργος Αποστολόπουλος κ.α.

Υπέρ της Φώφης Γεννηματά κινούνται αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, Γραμματείς Οργανώσεων, αλλά και περιφερειακά στελέχη, όπως οι Γιώργος Ηλιάδης (Τρίκαλα), Γιώργος Αναστασιάδης (Κιλκίς), Στέλιος Τσάκαλος (Λάρισα), Σωτήρης Παπαγεωργίου (Καρδίτσα), Κώστας Ανθόπουλος, Ανδρέας Στοϊμενίδης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και Θύμιος Φωτεινός από τη Θεσσαλονίκη, Μιχάλης Τζελέπης (Σέρρες), Νίκος Τσιώνης (Φθιώτιδα), Κώστας Κιτιξής (Πιερία), Βαγγέλης Πετριτζίκης (Έβρος), Μαρίνος Σκανδάμης (Αχαϊά) κ.α.

Τη Φώφη Γεννηματά στηρίζει ένα σημαντικό κομμάτι της ΔΗΜΑΡ, ενώ αν το παπανδρεϊκό στρατόπεδο δεν κατεβάσει δική του υποψηφιότητα, πολλοί εκτιμούν ότι η πλειονότητα των στελεχών του θα στραφεί προς την υποψηφιότητά της. 

Ποιοι στελεχώνουν το επιτελείο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ

«Στρατηγός» της προεκλογικής εκστρατείας της Φώφης Γεννηματά είναι και πάλι ο διευθυντής του πολιτικού της γραφείου Μανώλης Όθωνας, ενώ το γενικό οργανωτικό πρόσταγμα έχει η πρώην βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ και συντονίστρια της πανελλαδικής διεύρυνσης του ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου, η οποία συνεπικουρείται στο έργο της από τον Στέφανο Παραστατίδη και τον Δημήτρη Κουρόγιωργα. Στο επιτελείο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ σημαίνοντα ρόλο έχουν, επίσης, ο Παύλος Χρηστίδης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης , ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο Νίκος Βοσδογάνης, ο Σωτήρης Μάνεσης και ο Λάμπρος Παλάντζας.

Ποιοι βρίσκονται στο πλευρό του Λοβέρδου

Τον Ανδρέα Λοβέρδο στηρίζουν οι βουλευτές Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ προς την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κλίνει και ο Δημήτρης Μπιάγκης. Στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου έχει ταχθεί από νωρίς η Εύα Καιλή, η οποία στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Σκληρό αγώνα υπέρ του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ δίνουν κεντρικά και περιφερειακά στελέχη, όπως οι Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, Σταύρος Κωνσταντινίδης, Ελισάβετ Γράψα, Βούλα Γεωργάκη, Γιώτα Γαζή, Γιάννης Μίχας και Έλενα Τριανταφυλλίδου.

Στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκονται, επίσης, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, ο Κώστας Μποτόπουλος, ο Χρήστος Φωτίου κ.α.

Υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου κινείται μεγάλη μερίδα «σημιτικών» και «βενιζελικών» στελεχών, πρώην στελέχη του Ποταμιού, ενώ φαίνεται πως αντλεί αρκετές δυνάμεις από ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το επιτελείο Λοβέρδου
 

Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του είναι ο Άγγελος Καραχάλιος. Στο κεντρικό εκλογικό επιτελείο του συμμετέχουν, επίσης, η Μαρία Μηλίνη που «τρέχει» όλη την επικοινωνία, ο Χαράλαμπος Βαρδίκος, ο Βασίλης Χρήστου και η Αθηνά Μπούτση, που έχουν αναλάβει τα οργανωτικά και η Αλεξάνδρα Σαγρή. Δίπλα από το επιτελείο έχουν ήδη συγκροτηθεί ομάδες, αποτελούμενες από νέα πρόσωπα, που εργάζονται πάνω στην ατζέντα και το οργανόγραμμα των θέσεων που θα προβάλλει ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως ο Νότης Παρασκευόπουλος.

Στο πλαίσιο των περιοδειών που πραγματοποιεί σε όλη τη χώρα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έχει επισκεφθεί τον Έβρο, την Πύλο, τα Ιωάννινα, τη Χαλκίδα, την Κρήτη, την Πάτρα, το Καρπενήσι, την Αρκαδία, τη Θεσσαλονίκη και τη Βοιωτία, όπου στήνει πυρήνες υποστηρικτών του και όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε σε συνέντευξή τύπου στην Πάτρα, σταδιακά θα δημοσιοποιεί τα ονόματα των υπόλοιπων στελεχών που τον στηρίζουν.

Το επιτελείο και τα στελέχη που στηρίζουν τον Νίκο Ανδρουλάκη

Σε κεντρικό επίπεδο την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη «τρέχουν» οι Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης. Tο κεντρικό οργανωτικό «τραπέζι» πλαισιώνεται και από άλλα στελέχη, όπως ο Γρηγόρης Φελώνης, ο Γιώργος Καραμπιζιώτης, η Νανά Βρυώνη, η Μάρα Κουκουδάκη, ο Διονύσης Λαμπρίδης, ο Ηρακλής Δρούλιας, ο Γιάννης Σμέρος και ο Θανάσης Κονιδάς.

Τον Νίκο Ανδρουλάκη στηρίζουν οι βουλευτές Γιώργος Φραγγίδης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει δράση και ενεργό ρόλο στην προώθηση της υποψηφιότητας του ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής.

Περιφερειακά στελέχη που «τρέχουν» τον μηχανισμό του Νίκου Ανδρουλάκη σε επίπεδο νομών και δήμων είναι, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, ο Λάμπρος Αντωνόπουλος, ο Σταύρος Τζεδάκης, ο Σωτήρης Ζαρμπαλάς, που έχει αναλάβει την Ήπειρο, οι Νίκητας Φραγκισκάκης, Αντώνης Σαουλίδης, Κώστας Πετρίδης, Νίκος Ξυλούρης και Λευτέρης Πατάβρας, που έχουν αναλάβει οργανωτικά τους νομούς της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι Γιάννης Τριγώνης, Βαγγέλης Τσουκνίδας και Δημήτρης Τσιμπανάκος που «τρέχουν» τους νομούς της Θεσσαλίας, ο Βάιος Καλοπήτας (Δωδεκάννησα), ο Κώστας Παπαγεωργίου και ο Παναγιώτης Ψυχογυιός, που έχουν αναλάβει τους νομούς της Πελοποννήσου και ο Κώστας Φωκίδης που είναι υπεύθυνος για το Βόρειο Αιγαίο.

Να σημειωθεί ότι η πλευρά Ανδρουλάκη διαθέτει εδώ και χρόνια ισχυρά ερείσματα στο Τεχνικό Επιμελητήριο, με τον πρόεδρο της Αντιπροσωπείας Νίκο Μίλη να ανήκει στον στενό πολιτικό και οργανωτικό του πυρήνα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί»