Την διαπίστωση ότι υπάρχει «σεβασμός στα μέτρα» τουλάχιστον στην Αττική, εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1. Ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στην πανδημία εξέφρασε παράλληλα και την ανησυχία του για την εξέλιξη, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τον κοροναϊό.

«Καταρχάς χαίρομαι που στο λεκανοπέδιο, υπάρχει ένας σεβασμός στα μέτρα , η έννοια και η αίσθηση της κοινοτικής αλληλεγγύης που έχει κρατήσει τα νούμερα αυτά. Βλέπουμε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη είναι σοκαριστικό ότι χθες η Γαλλία είχε 45.000 κρούσματα και ότι η Ισπανία σκέφτεται οριζόντιο lockdown και ακολουθούν και άλλες  χώρες», σημείωσε και τόνισε: «Πράγματι όταν δεν μπεις στη διαδικασία να κλείσεις όλη την κοινωνία που αυτό δεν μπορεί να ξανασυμβεί  δεύτερη φορά οριζοντίως, προφανώς υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιμόλυνσης. Θεωρώ ότι οι συμπατριώτες μας και στις πόλεις τις Βόρειας Ελλάδας και στη Θεσσαλονίκη είναι ευσυνείδητοι αγαπούν την οικογένειά τους και θα επιδείξουν αυτή την υπευθυνότητα τις επόμενες ημέρες που χρειάζεται προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου.

Η πολιτεία η οργανωμένη και οι πολίτες κατά την άποψή μου είναι ένα και το αυτό στη δική μου ψυχολογία και ψυχοσύνθεση και αξιακό κώδικα είμαστε όλοι μας σε αυτή την προσπάθεια.

 «Κάνουμε ότι μπορούμε για να ενισχύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας»

Αναφερόμενος στις αντοχές του συστήματος Υγείας ο κ. Κικίλιας εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Κραταιά συστήματα υγείας πολύ πλούσιων χωρών δεν άντεξαν όπως είδατε στον πρώτο γύρο την επιθετική αύξηση της καμπύλης της επιδημιολογικής του κοροναϊού. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να ενισχύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας , είναι εντυπωσιακό νομίζω ότι εντός του κοροναϊού, εντός της κρίσης έχουμε διπλασιάσει τις ΜΕΘ στη χώρα , έχουμε προσλάβει  6.800 υγειονομικούς, γιατρούς και νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, τα εγκαίνια των ΜΕΘ πηγαίνουν από βδομάδα σε βδομάδα, αλλά ένα σύστημα αν δεν βοηθήσουν και οι πολίτες δεν έχει ατελείωτες δυνατότητες. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη , θεωρώ και ζητάω από τους συμπολίτες μας να σεβαστούν και να στηρίξουν τους γιατρούς μας τους νοσηλευτές, τους τραπεζοκόμους, τις καθαρίστριες τους ανθρώπους αυτούς που είναι οι ήρωες της διπλανής πόρτας. Αυτοί οι άνθρωποι αγωνίζονται για πολλούς μήνες. Και έχουν κουραστεί, υπάρχει κόπωση στο σύστημα.

Λέω και ξαναλέω, ότι «ελάτε να αντέξουμε αυτούς τους επόμενους  3-4 μήνες» και ότι η επιστήμη και η τεχνολογία είναι δίπλα μας, ότι υπάρχουν καλά νέα για το εμβόλιο και ότι θα επιστρέψουμε σιγά σιγά σε μια μερική κανονικότητα αρκεί να προσέξουμε αυτούς τους μήνες.

Η ελπίδα είναι κινητήριος δύναμη , εγώ ουδέποτε ως υπουργός υγείας έχω κουνήσει το δάχτυλο στους συμπολίτες μου , το αντίθετο μάλιστα, αισθανόμαστε ότι χρειάζεται στήριξη η κοινωνία, στήριξη οι συμπολίτες μας , οδηγίες σωστές διαφάνεια και εντιμότητα και επιστημονική τεκμηρίωση αυτών που κάνουμε και βέβαια να δουν και έναν ορίζοντα καλυτέρευσης και βελτίωσης και απαλλαγής από αυτή την απίστευτη  πανδημία. Μια φορά στα 100 χρόνια. Θέλω να θυμίσω ότι πρόκειται για πανδημία. Αισθάνομαι ότι μαζί θα τα καταφέρουμε , θα παλέψουμε αυτούς τους μήνες , θα διορθώνουμε εν κινήσει ότι χρειάζεται , ζητάω για μια ακόμη φορά μέσα από την εκπομπή σας τη στήριξη όλης της κοινωνίας και όλων των ανθρώπων αυτών που καταλαβαίνουν ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πέρα και πάνω από μικροπολιτικές, από αντεγκλήσεις από κόμματα ή από προσωπικές στρατηγικές».

  «Σημαντική πρωτοβουλία η δωρεάν μαστογραφία για τις γυναίκες»

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην σημαντική πρωτοβουλία για την δωρεάν μαστογραφία για τις γυναίκες.

«Από τις 10 Νοεμβρίου οι γυναίκες 49 και 50 ετών αυτόματα με ένα παραπεμπτικό διενεργούν ψηφιακή μαστογραφία. Το παραπεμπτικό έχει ισχύ για ένα χρόνο , ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα πότε θέλουν να εκτελέσουν την εξέταση τους , η εξέταση είναι εντελώς δωρεάν για ασφαλισμένες και ανασφάλιστες γυναίκες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τη διενέργειά της και όσες γυναίκες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα τους έρθει ένα sms ή ένα email το οποίο θα είναι το παραπεμπτικό τους.

Αφορά όλες τις γυναίκες και θα επαναληφθεί μετά από δύο χρόνια με διπλή διάγνωση.

Και οι γυναίκες που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση , μπορούν να πάνε απευθείας σε διαγνωστικό κέντρο το οποίο είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΠΥ και μόνο με τον ΑΜΚΑ τους να κάνουν την εξέταση.

Άρα λοιπόν αυτά σε ότι έχει να κάνει με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που όπως βλέπετε αυτούς τους 14 μήνες ειδικά στην υγεία ότι λέει το κάνει ακριβώς και κάτι παραπάνω».

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας παρέθεσε και σημαντικά στατιστικά στοιχεία για το θέμα του καρκίνου του μαστού και τις εξετάσεις που έκαναν μέχρι σήμερα οι γυναίκες, ενώ κατήγγειλε την τακτική του προγράμματος Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, όπου το υψηλό κόστος μιας ψηφιακής μαστογραφίας, απέτρεπε τις γυναίκες να κάνουν την σχετική εξέταση.

 «Το 2019 3 στις 100 γυναίκες έκαναν προληπτική μαστογραφία. Μόλις 6241 προληπτικές μαστογραφίες έγιναν, άρα από τις 210.000 γυναίκες έκαναν  μαστογραφία οι 6.000. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω. Οι άνθρωποι έβαλαν στον ΕΚΠΗ (ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ) την ψηφιακή μαστογραφία και για του λόγου το αληθές όλες τις εξετάσεις τις προληπτικές υγείας κοστίζουν 865 εκατ. ευρώ αυτές οι εξετάσεις και στον κωδικό για όλες αυτές τις εξετάσεις έβαλαν 10 εκατ.

Δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω, νομίζω βγάλαμε μια ανακοίνωση χθες, έβγαλα προσωπικά μια ανακοίνωση γιατί πρόκειται περί ντροπής! Θέλω να πιστεύω ότι είναι σε σύγχυση οι άνθρωποι και δεν συμβαίνει το δεύτερο που είπατε (ότι θέλησαν να εξαπατήσουν τον κόσμο).

Και για του λόγου το αληθές, αν είχαν προχωρήσει σε μια τόσο μεγάλη δράση τότε καταλαβαίνεται ότι θα το είχαν επικοινωνήσει οι άνθρωποι πριν από δύο χρόνια, είναι προφανές αυτό. Δηλαδή αν όντως είχαν κάνει  οριζόντια μαστογραφίες για όλες τις γυναίκες αυτό θα το είχαν επικοινωνήσει, θα ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα. Υπάρχει και το google, το yahoo και όλες οι μηχανές αναζήτησης πηγαίνετε πίσω δύο χρόνια να δείτε έγινε καμία καμπάνια; Θα σας πω γιατί δεν έγινε, γιατί δεν έγιναν εξετάσεις, γιατί δεν υπήρχαν λεφτά στον κωδικό!

Δεν υπήρχε δωρεάν μαστογραφία (επί ΣΥΡΙΖΑ) υπήρχε συμμετοχή 15% σε διαγνωστικές εξετάσεις δηλαδή για γυναίκες οι οποίες είχαν συμπτώματα και οι γιατροί έλεγαν ότι πρέπει να κάνουν μαστογραφία.

Εγώ σας έδωσα τα στοιχεία , τα στοιχεία τους ΕΟΠΠΥ είναι στη διάθεση όλων φυσικά και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και σε κάθε περίπτωση η σύγκριση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον είναι συγκεκριμένη.

10 Νοεμβρίου του 2020 κάθε γυναίκα ηλικίας 49 και 50 μπορεί να έχει ένα παραπεμπτικό αυτομάτως και να κάνει ψηφιακή μαστογραφία . Η διάρκεια και η ισχύ του παραπεμπτικού είναι για αν έτος.

Η δέσμευσή μας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι ότι θα διευρυνθεί του χρόνου-γιατί είναι πιλοτική αυτή η δράση- ο προϋπολογισμός έτσι ώστε να μπορέσει να εντάξει  και παραπάνω ηλικίες και παραπάνω εξετάσεις».