Τι είπε ο υπουργός Υγείας για τα προνόμια των εμβολιασμένων, καθώς και για τη διάθεση των self test από τα σούπερ μάρκετ

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό, ειδικοί είναι η Επιτροπή
», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας για τις οδηγίες για τον εμβολιασμό με το AstraZeneca.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στα μέλη της Επιτροπής Ειδικών, όπως τον Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και στην Επιτροπή Εμβολιασμών, τονίζοντας πως πρόκειται για τους «κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες και μια Επιτροπή που δεν διόρισα εγώ, αλλά ο κ.Ξανθός, που είχε το πολιτικό θράσος να βγει και να κατηγορήσει».

Πάνω από 7 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, που επικαλέστηκε ο υπουργός Υγείας, σήμερα ξεπεράστηκαν οι 7,25 εκατ. εμβολιασμοί.

«Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, οι Επιτροπές προστατεύουν τη Δημόσια Υγεία και την ανθρώπινη ζωή», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε «επικοινωνιακό χαμό» τα όσα ακούστηκαν για το AstraZeneca και τη δεύτερη δόση και είπε ότι πάνω από το 93% όσων είχαν προγραμματισμένη τη δεύτερη δόση με το συγκεκριμένο σκεύασμα την έκαναν τις τρεις πρώτες μέρες και πλέον, το ποσοστό όσων την κάνουν είναι ίσο με όσους κάνουν τη δεύτερη δόση της Pfizer.

«Χαίρομαι για την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας σημείωσε ότι «οι ειδικοί εισηγούνται, η κυβέρνηση αποφασίζει» και ότι, «εκ του αποτελέσματος καταφέραμε να γλιτώσουμε τα χειρότερα και να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ».

Ακόμη ξεκαθάρισε ότι το θέμα με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχει «κλείσει».

Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα 

«Η Επιτροπή θα εισηγηθεί δημοσίως», διευκρίνισε ο υπουργός για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας και πρόσθεσε πως «έγινε πολλή συζήτηση για το σε ποια επαγγέλματα είναι απαραίτητο, όπως γηροκομεία και άλλες δομές που διακυβεύεται η δημόσια υγεία».

Αναφέροντας πως σε όποιες αποφάσεις, «θα συνυπολογιστεί και η συνταγματικότητα», τόνισε ότι, «ο πρωθυπουργός δεν πήρε αποφάσεις, αλλά θα εξεταστεί και μετά το καλοκαίρι θα ληφθούν αποφάσεις».

Σχετικά με το θέμα των προνομίων, ο κ. Κικίλιας απέρριψε τον όρο και είπε ότι προτιμά τη λέξη «ευεργετήματα».

«Οι άνθρωποι εμβολιάζονται και επιστρέφουν στην προηγούμενη πραγματικότητα. Καταλαβαίνουμε αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά καθήκον μας είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηρίζοντας «λογικό και θεμιτό να υπάρχουν ευεργετήματα».

Παροδικό πρόβλημα το ζήτημα με τα self tests

Αναφερόμενος με τη διάθεση των self tests ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεχίσει, κάποιοι Σύλλογοι έχουν τις αντιρρήσεις τους».

Τέλος ο Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε «παροδικά τα προβλήματα» με τη διάθεση των self test και είπε πως «η κυβέρνηση βρήκε τη λύση στο πρόβλημα», αναφερόμενος στις συμφωνίες που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας ότι έγιναν με κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.