Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για τους 18-24

Την αποστολή και εμβολίων mRNA της Pfizer
στα νησιά, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχείρηση εμβολιασμού «Γαλάζια Ελευθερία», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ προανήγγειλε επιβραβεύσεις για τους εμβολιασμένους.

«Σπρώχνουμε τόσο πολύ το κομμάτι της “Γαλάζιας Ελευθερίας” και στέλνουμε και εμβόλια Pfizer στα νησιά έτσι ώστε να τονώσουμε την επιχείρηση αυτή», είπε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στα νησιά Αίγινα, Νάξο, Κέρκυρα, Πάρο, Χίο, Κω, Σύρο, Θάσο και Λευκάδα.

Τι είπε για τα προνόμια εμβολιασμένων

Αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τα προνόμια των εμβολιασμένων, είπε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει αφού ανοίξουν όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες, διευκρινίζοντας ότι θα πρόκειται για επιβράβευση και διευκόλυνση αυτών που έχουν εμβολιαστεί.

«Είναι θεμιτό και λογικό να μπορούν να υπάρχουν κίνητρα και για τις πιο νεαρές ηλικίες των συμπολιτών μας. Αυτό θα γίνει όταν θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ενήλικες να επιλέγουν εμβόλιο. Δεν πρόκειται για την τιμωρία των υπολοίπων, αλλά για τη δυνατότητα επιβράβευσης όσων έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Αφού θα δούμε το θέμα των κινήτρων και των προνομίων, θα ανοίξει η συζήτηση το φθινόπωρο για αυτό το μικρό ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί. Θεωρώ όμως πως από μόνη της η κοινωνία θα σπρώξει αυτούς τους πολίτες προς τον εμβολιασμό. Η κοινωνία δεν μπορεί να μείνει κλειστή για ακόμη μία σεζόν», συμπλήρωσε.

Τέταρτο κύμα

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός τέταρτος κύματος της πανδημίας, ο κ.Κικίλιας επεσήμανε πως το πρόγραμμα «Ελευθερία» πάει πολύ καλά, καθώς εκτός από το άνοιγμα για ραντεβού σε όλες τις ηλικίες, σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί και ο εμβολιασμός κατ’ οίκον, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός προσφύγων στα ΚΥΤ.

«Οδεύουμε προς καλύτερες καταστάσεις από αυτές που έχουμε βιώσει. Δεν φτάσαμε εδώ πέρα επειδή προτρέχαμε και δηλώναμε μελλοντικά πράγματα. Αλλά φτάσαμε εδώ πέρα επειδή υπήρχε οργάνωση και πρόληψη», τόνισε ο υπουργός.

Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για τους 18-24

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε επίσης πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια των πολιτών ηλικίας 18-24.

Για εμβολιασμό παιδιών και τρίτη δόση

Ερωτηθείς σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «είναι ένας στόχος, ωστόσο δεν προτρέχουμε», παραπέμποντας στις αποφάσεις του ΕΜΑ.

Παρόμοια ήταν η απάντησή του και για το ενδεχόμενο ενισχυτικής δόσης, αναφέροντας ότι «οι ειδικοί μιλούν για 9-12 μήνες, είμαστε έτοιμοι ως μηχανισμός αλλά δεν προτρέχουμε».