«Σε σχέση με το 2019 έχουν περισσότερα χρήματα, πιο πολλούς καθηγητές και μεγαλύτερη εξωστρέφεια», είπε η Υπουργός Παιδείας

Στην Κέρκυρα βρέθηκε η  Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την 102η Σύνοδο Πρυτάνεων. Κατά την ομιλίας της στη διάρκεια της Συνόδου, αναφέρθηκε στα Πανεπιστήμια και την αναπτυξιακή τροχιά, στην οποία κινούνται τα τελευταία χρόνια.

Κατά την ομιλία της, , η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι «κατά γενική ομολογία, τα πανεπιστήμιά μας – σε σχέση με το 2019 – πλέον έχουν περισσότερα χρήματα, περισσότερες θέσεις καθηγητών, μεγαλύτερη εξωστρέφεια, περισσότερες συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού, μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεως, είναι πολύ μεγαλύτερη η αποκέντρωση».

«Συνολικά, τα πανεπιστήμιά μας κινούνται σε σημαντική ανοδική αναπτυξιακή τροχιά και το υπουργείο είναι εκεί για να τους στηρίζει σε αυτή την προσπάθεια», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας.

Απευθυνόμενη στους πρυτάνεις των 24 ελληνικών πανεπιστημίων, έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων κατά την τελευταία τετραετία και ενημέρωσε μεταξύ άλλων, σχετικά με κανονιστικές πράξεις που δημοσιεύονται σχετικά με τα βιομηχανικά διδακτορικά και τους επισκέπτες καθηγητές και ερευνητές.

Στο καλό κλίμα μεταξύ των πρυτάνεων, αλλά και της Συνόδου με το υπουργείο Παιδείας, στάθηκε από την πλευρά του ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου και προεδρεύοντας της Συνόδου, Ανδρέας Φλώρος. «Υπάρχει διαρκής επικοινωνία στη βάση μιας εποικοδομητικής συζήτησης που μπορεί να βρει λύσεις», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, η αύξηση της χρηματοδότησης είναι «αρκετά σημαντική» για να προχωρούν τα πανεπιστήμια «με μία προοπτική περισσότερο αναπτυξιακή και όχι διαχειριστική της καθημερινότητας». Επιπλέον, ανέφερε ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την υποστελέχωση και χαρακτήρισε «σημαντικές» τις ελλείψεις σε τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, που παραμένουν. Παράλληλα, σημείωσε οτι η Σύνοδος εκτιμά τις προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου στην επίλυση του ζητήματος και ζήτησε τη συνδρομή της για να δοθούν κίνητρα για φοιτητική στέγη στις τοπικές – κυρίως νησιωτικές περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το ζήτημα της ανώτατης σχολής παραστατικών τεχνών, με την υπουργό να δηλώνει κάθετη ότι οποιαδήποτε δομή προκύψει, θα πρέπει να υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, και τους πρυτάνεις να ζητούν η σχολή να υπάγεται στα πανεπιστήμια που ήδη υπάρχουν.

Τέλος, παράλληλα με τις εργασίες της Συνόδου, δεκάδες εκπαιδευτικοί, γονείς και φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο της Κέρκυρας, στο Μαράσλειο, με αφορμή την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου και της Συνόδου των Πρυτάνεων στο νησί των Φαιάκων.