Ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης μίλησε στην εκπομπή «ΜΕGA Magazino» και στους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Ανδρέα Παπαδόπουλο, για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μεταφορές και τον τουρισμό μετά και την ανακοίνωση της Κομισιόν για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας στην ΕΕ.

Ο κ. Κεφαλογιάννης σχετικά με τις αεροπορικές μεταφορές, τόνισε ότι υπάρχει σύσταση να μην υπάρχουν αποστάσεις εντός των αεροπλάνων, να υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας και περιορισμός των κινήσεων εντός της καμπίνας.

«Από εκεί και πέρα εναπόκειται στα κράτη μέλη να εξειδικεύσουν και να εφαρμόσουν τις συστάσεις, κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες» είπε.

Στο τραπέζι διακρατικές συμφωνίες με άλλες χώρες

Για το ενδεχόμενο να γίνουν διακρατικές συμφωνίες με άλλες χώρες για τουρισμό-μεταφορές, ο κ. Κεφαλογιάννης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι αν οι σχετικές συζητήσεις στην ΕΕ καθυστερήσουν, τότε ενδεχομένως η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτές για να επιτύχει γρήγορη επανεκκίνηση του τουρισμού.

Ενώ αναφέρθηκε στις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τον κοροναϊό, υπενθυμίζοντας ότι για μια σειρά χώρες ισχύουν NOTAM μέχρι τις 15 Μαϊου, οι οποίες «ενδεχομένως να πάνε παραπέρα και μέσα στον Ιούνιο ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα ανοίξουμε τις αγορές και τις συνδέσεις με εκείνες τις χώρες που έχουν ένα καλό επίπεδο με τον κοροναϊό, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε αυτά που έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα.

Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πάντως ότι το πλήρες σχέδιο της ΕΕ για τις πτήσεις εξωτερικού δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από ένα μήνα, ίσως και 45 ημέρες.

«Αν θέλουμε να μιλήσουμε ρεαλιστικά, ο Ιούνιος δεν υφίσταται» είπε χαρακτηριστικά ως προς τις πτήσεις και τον τουρισμό από το εξωτερικό ο κ. Κεφαλογιάννης.

Αναφέρθηκε επίσης στον εσωτερικό τουρισμό και τόνισε ότι εντός των επόμενων ημερών θα γίνουν συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αποφασιστούν κίνητρα που θα τον τονώσουν.

Τέλος αναφέρθηκε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα αναλάβουν τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων για την ακτοπλοϊα, αλλά και στους κανόνες ασφαλείας για τις εσωτερικές αεροπορικές πτήσεις. Ίσως να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα στα αεροδρόμια.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιώργος Βερνίκος

Στην εκπομπή μίλησε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιώργος Βερνίκος, ο οποίος τόνισε ότι όσο περνά ο καιρός τα πράγματα θα μπαίνουν στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Για το θέμα της καραντίνας τόνισε ότι είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη διακίνηση τουριστών και εκτίμησε ότι απέχουμε περίπου ένα μήνα από τις αποφάσεις της ΕΕ για τις πτήσεις του εξωτερικού.

Ενώ επισήμανε ότι οι προσδοκίες για το 2020 είναι χαμηλές. Θα είναι κέρδος ακόμη κι αν καταφέρουμε να σώσουμε την περίοδο Αύγουστο-Οκτώβριο, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον τουρισμό, είπε χαρακτηριστικά.