Την Τετάρτη θα συνεχιστεί η σύσκεψη με την αντιπροσωπεία αγροτών Κρήτης – «Όπως είχαμε δεσμευθεί εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από διάλογο θα φτάσουμε στις καλύτερες δυνατές λύσεις», σημείωσε ο υφυπουργός

Την Τετάρτη 10/11, στις 12 το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση που άρχισε την Τρίτη μεταξύ του υφυπουργού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμου Κεδίκογλου και της αντιπροσωπείας αγροτών Κρήτης, που αποτελείται από τέσσερις τεχνικούς συμβούλους συνεταιρισμών, ένας από κάθε νομό της Κρήτης αλλά και με τη συμμετοχή του πρόεδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), Παναγιώτη Πεβερέτου
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε πως: «Όπως είχαμε δεσμευθεί εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από διάλογο θα φτάσουμε στις καλύτερες δυνατές λύσεις».

Στην σύσκεψη της Τρίτης τόνισε πως: «Κατατέθηκαν οι προτάσεις των κτηνοτρόφων και έγινε μια πρώτη συζήτηση με τους ανθρώπους του ΟΠΕΚΕΠΕ» και συμπλήρωσε πως θα τις: «επεξεργαστούν έως αύριο το μεσημέρι, όταν και θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση όλων των πλευρών».

Σημειώνεται πως στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχε και η Γ.Γ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου.
Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, από την πλευρά του έκανε λόγο για μια «διευρυμένη συζήτηση» στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι από την πλευρά των αγροτών: «Αφορούσαν το κομμάτι της δομής του νέου θεσμικού πλαισίου της ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων, οι περιοχές NATURA, οι διασταυρώσεις επιλεξιμότητας αγροτεμαχίων κ.α.».

Και συνέχισε: «Συζητήσαμε και πήραμε σημείωμα από την αντιπροσωπεία των αγροτών προκειμένου να τα επεξεργαστούμε για να δώσουμε άμεσα λύσεις», και επισήμανε «αύριο προγραμματίζεται νέα σύσκεψη προκειμένου να δούμε ποια προβλήματα αποκαθίσταται άμεσα».

Σημειώνεται πως λύσεις στα θέματα που τους αφορούν και είναι μεταξύ άλλων το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν από τους δασικούς χάρτες και από την ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων περιμένουν να ακούσουν οι αγρότες που συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος ανέφερε πως από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έγινε δεκτό το αίτημά τους για τη: «πραγματοποίηση διασταυρωτικών ελέγχων σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, σε όσα αγροτεμάχια, άνω των 100 στρεμμάτων, έχουν νοικιαστεί και έχει δοθεί εθνικό απόθεμα, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα» αναφέροντας ότι: «Τα στοιχεία που έχουμε καταθέσει εμείς ως Σύνδεσμος στο γραφείο του υφυπουργού και στην εισαγγελία Καστοριάς είναι συντριπτικά και δείχνουν ότι κάποιοι άνθρωποι παίρνουν παράνομα επιδοτήσεις».

Τέλος, ο κ. Πεβερέτος εξήγησε πως: «στο θέμα των περιοχών NATURA μπορούν να γίνουν κάποιες τεχνικές διορθώσεις, καθώς άνθρωποι που δραστηριοποιούνταν μέσα σε αυτούς τους χώρους για χρόνια, με τη νέα ΚΥΑ βρίσκονται εκτός».