Η τιμητική διάκριση αποδόθηκε στην ΠτΔ, για την προσωπική της διαδρομή ως κορυφαίας δικαστικής λειτουργού

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
, αναγορεύτηκε σε Επίτιμη Πρόεδρο και Εταίρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», αναγορεύτηκε σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, στην έδρα του Ιδρύματος στα Χανιά.

H τελετή αναγόρευσής της 

Ειδικότερα, η τιμητική διάκριση αποδόθηκε στην κυρία Σακελλαροπούλου, για την προσωπική της διαδρομή ως κορυφαίας δικαστικής λειτουργού σε ένα θεσμό που συνδέθηκε στενά με το μεταρρυθμιστικό έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, την ενεργό συμμετοχή και την ουσιαστική προσφορά της στο επιστημονικό έργο του Εθνικού Ιδρύματος ”Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τοποθέτηση της κατά την τελετή αναγόρευσης η αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου τον οποίο χαρακτήρισε σπουδαία πολιτική φυσιογνωμία. Όπως ανέφερε, «αυτήν την σπουδαία πολιτική φυσιογνωμία μελετά το Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Επικεντρώνεται στο έργο και τη μορφή τού μεγάλου πολιτικού, μακριά από ιδεολογικές δεσμεύσεις και αγκυλώσεις με ερευνητική ελευθερία χωρίς ιεραρχικούς περιορισμούς».

Αναφερόμενη στη δράση του Ιδρύματος εξέφρασε την χαρά της καθώς όπως είπε, «το Ίδρυμα εστιάζει στην έρευνα και μελέτη της σύγχρονης ιστορίας της Κρήτης και της Ελλάδας με έμφαση την περίοδο που έδρασε ο Ε. Βενιζέλος». Όπως τόνισε, «ο Βενιζέλος διατηρώντας αλώβητη την κρητική του ταυτότητα και παραμένοντας πιστός και στις παραδόσεις των κοινωνικών σχέσεων που εκπορεύονταν από την μεγαλόνησο, επέδειξε ένα καθαρά ευρωπαϊκό φιλελεύθερο πνεύμα και μια εντυπωσιακά πρώιμη κατανόηση των αλληλεξαρτήσεων του τοπικού με το διεθνές».

Παράλληλα επισήμανε, «ότι σε καιρούς μεταβατικούς όπως οι σημερινοί, η συνολική δέσμευση και προσήλωση του Βενιζέλου στο δημόσιο συμφέρον, ο ανανεωτικός και μεταρρυθμιστικός προσανατολισμός του, ο δυναμισμός, η ευστροφία και η αισιοδοξία του, δεν προκαλούν μόνο τον θαυμασμό μας αλλά λειτουργούν ως αφετηρία προβληματισμού για το παρόν και το μέλλον».

Στην Πρόεδρο προσφέρθηκε μετάλλιο και πιστό αντίγραφο της πένας της Συνθήκης των Σεβρών, ενώ η κυρία Σακελλαροπούλου υπέγραψε στο επίσημο βιβλίο των επισκεπτών της Οικίας- Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου και ξεναγήθηκε.