Κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τις νέες τουρκικές πιέσεις και απειλές κατέθεσε η Ελίζα Βόζεμπεργκ. ζητώντας εκτίμηση της κατάστασης και άμεση αντίδραση.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέχεια της έντονης τουρκικής προκλητικότητας της τελευταίας περιόδου, φαίνεται να υλοποιεί τις απειλές του για νέο μαζικό κύμα μεταναστών προς την Ευρώπη, ταυτόχρονα με τη σταδιακή άρση των περιορισμών λόγω Covid-19.

“Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο έχουν διπλασιαστεί οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Μόλις χτες απετράπη η είσοδος σε ελληνικό έδαφος 400 ατόμων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για μετακίνηση αλλοδαπών νοτιότερα προς τις παράκτιες περιοχές της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο Αιγαίο με μετανάστες που προσπαθούν να προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά με βάρκες”, σημείωσε η κ. Βόζεμπεργκ.

Παράλληλα ανέφερε ότι η προκλητική στάση της Τουρκίας ενισχύεται από συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από οπλισμένα τουρκικά μαχητικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο μετά και την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

“Δεδομένου ότι η Τουρκία εμμένει στην κλιμάκωση των απειλών της κατά της Ελλάδας και της ΕΕ, παραβιάζοντας κατάφωρα και κατ’ εξακολούθηση το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ερωτάται η Επιτροπή: Εκτιμά ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όπως εσκεμμένα έπραξε τον περασμένο Μάρτιο στέλνοντας συντονισμένα χιλιάδες μετανάστες; Είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ανάλογη κατάσταση και πως θα βοηθήσει την Ελλάδα;”, ρωτά η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.