Ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Άγκελα Μέρκελ

Η «κυβέρνηση» Σανέρ διαλύθηκε λόγω της αδυναμίας της «βουλής» να σχηματίσει απαρτία
, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον σχηματισμό του τρικομματικού συνασπισμού.

Κι αυτό γιατί, μετά το μποϊκοτάζ των συνεδριάσεων της «βουλής» από «βουλευτές» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακολούθησε μποϊκοτάζ και από δυσαρεστημένους βουλευτές των κομμάτων της «συγκυβέρνησης».

Πλέον, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ καλείται να λάβει αποφάσεις για την πορεία που θα ακολουθήσει, με τα ενδεχόμενα να είναι δύο.

Είτε θα δώσει εντολή στα κόμματα να διερευνήσουν το κατά πόσον μπορούν να σχηματίσουν «κυβέρνηση», είτε θα προκηρύξει άμεσα «βουλευτικές» εκλογές.

Υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στις 6 Φεβρουαρίου τάσσονται και τα δύο μεγάλα κόμματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, το κυβερνών κόμμα της Δεξιάς, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το κόμμα της Αριστεράς, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.

Στόχος το Κυπριακό και η αλλαγή πολιτεύματος

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών αναμένεται να φέρει νέες εντάσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αφού ένα χρόνο μετά την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην προεδρία των Τουρκοκυπρίων, θεωρείται βέβαιο ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να εδραιώσει την επιρροή της, μέσω της εκλογικής νίκης του κόμματος της τουρκοκυπριακής Δεξιάς και στις «βουλευτικές» εκλογές.

Νέες εργασίες στο Βαρώσι-Επικοινωνία Αναστασιάδη με Μέρκελ

Η διάλυση της «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα συμπίπτει χρονικά και με την έναρξη νέων εργασιών στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων προς υλοποίηση των εξαγγελιών για διάνοιξη μιας περιοχής έκτασης 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου βρίσκονται περιουσίες 37 Ελληνοκυπρίων.

Συγκεκριμένα, χθες στην κατεχόμενη πόλη μπήκαν μπουλντόζες για καθαρισμό τμήματος της πόλης που περιλαμβάνει τη Λεωφόρο Ανεξαρτησίας και την οδού Ερμού.

Μετά την δημοσιοποίηση σχετικού βίντεο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την Άγκελα Μέρκελ ζητώντας της να «ασκήσει την επιρροή της προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης της διαδικασίας των συνομιλιών στο Κυπριακό» και του τερματισμού των τουρκικών ενεργειών στην πόλη των Βαρωσίων.

Πηγή: parapolitika.gr