Αιχμές και καρφιά κατά συντρόφων του στο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει σε άρθρο του ο Νίκος Μπίστης, με αφορμή την ακραία λαϊκίστικη αντιπολίτευση που ασκούν, φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τους Θανάση Καρτερό, Παύλο Πολάκη, Στέλιο Κούλογλου κ.α.

Υπενθυμίζουμε ότι σε χθεσινό του άρθρο με τίτλο «Όταν έκλαψε ο Τσιόδρας», ο δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός, που διετέλεσε διευθυντής του γραφείου τύπου του Αλέξη Τσίπρα και πλέον αρθρογραφεί στην κομματική εφημερίδα “Αυγή”, αποφάσισε να τα βάλει με αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού. Σε μια πρωτοφανή επίθεση και ελλείψει επιχειρημάτων, ο κ. Καρτερός προσάπτει στον κ. Τσιόδρα ότι πήγε να… ψάλλει, σε άδεια εκκλησία και τον κατηγορεί επειδή εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη αντί να εκπροσωπεί «τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους παραπεταμένους από το σύστημα, τους πρόσφυγες, τους Ρομά, φυλακισμένους και απόκληρους», ενώ το άρθρο κινείται στην ίδια ακριβώς λογική των επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει τον τελευταίο καιρό στον κ. Τσιόδρα μέσα ενημέρωσης φίλα προσκείμενα στο ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο Νίκος Μπίστης, που είναι ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ανυπομονούν να έρθει πάλι η παράταξη τους στα πράγματα και « τότε θα τα πούμε, τότε θα λογαριαστούμε», ενώ μιλά με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξάνθο που είχε επιλέξει χαμηλούς τόνους στην αντιπολιτευτική του τακτική.

«Κάνουν γενικότερα λάθος. Τέτοια αντιπολίτευση βλάπτει σοβαρά την παράταξη τους σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως κορωνοϊού», τονίζει χαρακτηριστικά ο Νίκος Μπίστης. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Νίκου Μπίστη που δημοσιεύθηκε στο thecaller.gr 

Πόση αντιπολίτευση; Τόση όση. Και του είδους που επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες. Μετρήσεις που έγιναν αυτές τις ημέρες σε διάφορες χώρες έδειξαν ότι ανεβαίνουν τα ποσοστά δημοφιλίας όλων των ηγετών που διαχειρίζονται την κρίση.

Δεξιών, κεντρώων και αριστερών, σοβαρών, ασόβαρων και άχρωμων. Όλων ανεξαιρέτως. Είναι το γνωστό σύνδρομο Rally ‘round the flag που παρατηρείται σε πολέμους, καταστροφές, λοιμούς, λιμούς και καταποντισμούς. Στην κορύφωση της κρίσης ενστικτωδώς οι λαοί συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση της χώρας. Αλλάζει η εικόνα μετά την κρίση, ενίοτε αντιστρέφεται ριζικά με κορυφαίο παράδειγμα την ήττα του Τσόρτσιλ από τον Άτλι.

Τούτων δεδομένων θεωρώ ότι η αντιπολίτευση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ και ως προς την ουσία και ως προς το ύφος και το ήθος είναι σωστή και στο ύψος των περιστάσεων. Για τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε υποφέρει από την λαϊκίστικη αντιπολίτευση της ΝΔ – με κορυφαίο και επίκαιρο ως προς την τελική εξέλιξη παράδειγμα την Συμφωνία των Πρεσπών- αυτή η στάση δεν ήταν αυτονόητη.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισορρόπησε με τον καλύτερο τρόπο ανάμεσα στην υπεράσπιση των αναγκαίων για την υγεία του λαού περιοριστικών μέτρων και της επίσης αναγκαίας κριτικής στα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Κράτησε έτσι την επαφή με το λαϊκό αίσθημα που προτάσσει την αντιμετώπιση της πανδημίας χωρίς ταυτοχρόνως να ενδίδει στις απαιτήσεις για σιωπητήριο όπως θα ήθελαν τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ και οι διάφοροι κλακαδόροι της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Ανδρέα Ξανθού – σοβαρός άνθρωπος χαμηλών τόνων- αντιμετώπισε τον κ. Τσιόδρα και την ομάδα της οποίας προΐσταται ο τελευταίος. Με την φράση «είναι οι καλύτεροι και εμείς αυτούς θα επιλέγαμε» ύψωσε ένα δίχτυ προστασίας σε αυτόν και την ομάδα του. Δίχτυ που δεν χαμήλωσε ούτε όταν έγιναν δύο λάθη. Πρώτον όταν κατά παράβαση των κανόνων που ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας έθεσε και του παραδείγματος που πρότεινε πήγε να ψάλει. Υπό άλλες συνθήκες θα τον μάλωνε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το ότι ήταν λάθος το παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος όταν την επόμενη Κυριακή αντί να ξαναπάει στην εκκλησία έμεινε σπίτι του. Και δεύτερον όταν εκνευρίστηκε από ερώτηση αντιπολιτευόμενης εφημερίδας. Μπορεί να μην ήταν η ευφυέστερη των ερωτήσεων αλλα και των συμπολιτευόμενων αυτής της κατηγορίας ήταν. Δεν έχει λόγο να τσακώνεται με κάποιες εφημερίδες. Άλλη είναι η δουλειά του και την κάνει καλά .

Την Πέμπτη στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά άσκησαν περίπου την ίδια κριτική στην κυβέρνηση. Αυστηρή και ταυτοχρόνως εποικοδομητική. Τώρα ποιος είπε τουκαπρό – πράγμα που φαίνεται ότι απασχολεί την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής – μικρή σημασία έχει.

Εξάλλου είναι τόσο λογικές και αυτονόητες οι προτάσεις τους που πιθανότατα τις σκέφτηκαν ταυτοχρόνως οι επιτελείς τους. Και είναι καλό, υποθήκη για το μέλλον, ότι αυτές οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης εκ των πραγμάτων έχουν έρθει πιο κοντά. Γιατί η πιθανότητα εκλογών το φθινόπωρο ενισχύεται εκ των πραγμάτων.

Κάποιοι όπως έχουν κάθε δικαίωμα δεν ικανοποιούνται από την αντιπολίτευση. Την θεωρούν πολύ αβρή, θα ήθελαν να σηκωθούν οι τόνοι. Κάποιοι άλλοι το πάνε παραπέρα. Ανυπομονούν να έρθει πάλι η παράταξη τους στα πράγματα και « τότε θα τα πούμε, τότε θα λογαριαστούμε».

Οι πρώτοι κάνουν λάθος γιατί τέτοια αντιπολίτευση τον καιρό του κορωνοϊού είναι άσφαιρη. Οι δεύτεροι κάνουν γενικότερα λάθος. Τέτοια αντιπολίτευση βλάπτει σοβαρά την παράταξη τους σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως κορωνοϊού.

Πηγή: parapolitika.gr