«Στην Αθήνα για παράδειγμα, μέσα σε 8 ώρες, έχει πέσει ήδη σχεδόν ο μισός όγκος νερού που πέφτει όλο το χρόνο στην πόλη. Αυτό είναι εντυπωσιακό ως προς τη στατιστική αλλά ταυτόχρονα και πολύ επικίνδυνο»

Τις τελευταίες ώρες η κακοκαιρία «Μπάλλος» σφυροκοπά με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η έντονη βροχόπτωση είχε τραγικές συνέπειες για το σύνολο της χώρας, με τους δρόμους να πλημμυρίζουν, σπίτια και καταστήματα να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, και συχνά να έχουμε διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων καθώς οι λεωφόροι είναι απροσπέλαστοι, αλλά και διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές.

Έτσι, ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, Γιάννης Καλλιάνος με μια ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook κάνει αναφορά στο καταστροφικό καιρικό φαινόμενο, τονίζοντας πως είναι μια από τις πιο έντονες κακοκαιρίες των τελευταίων πέντε ετών. Η αιτία αυτού, εξηγεί, είναι το ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο προσέγγισε από τα Δυτικά και απέκτησε ιδιαίτερη δυναμική λόγω του ότι ακόμη οι θάλασσες γύρω από την Ελλάδα είναι θερμές, κι έτσι οι νεφώσεις που έρχονταν λόγω της θερμότητας της θάλασσας, εμπλουτίστηκαν με τεράστια ποσά υγρασίας.

«Αυτό είναι εντυπωσιακό ως προς τη στατιστική αλλά ταυτόχρονα και πολύ επικίνδυνο», κατέληξε.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Η κακοκαιρία «Μπάλλος» αποδεικνύεται μια από τις πιο έντονες κακοκαιρίες των τελευταίων 5 ετών. Το αίτιο είναι ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο μας προσέγγισε από τα Δυτικά και που απέκτησε ιδιαίτερη δυναμική λόγω του ότι ακόμη οι θάλασσες γύρω από την Ελλάδα είναι θερμές. Οι νεφώσεις δηλαδή που μας προσέγγισαν από τα δυτικά (Ιόνιο), λόγω των θερμών θαλασσών που μας περικλείουν, εμπλουτίστηκαν με τεράστια ποσά υγρασίας, και έτσι, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό στροβιλιζόταν γύρω από τον εαυτό του, εναπόθεσαν τα τεράστια αυτά πόσα υγρασίας με τη μορφή ακραίων κατά περιόδους βροχοπτώσεων και έντονων καταιγίδων. Στην Αθήνα για παράδειγμα, μέσα σε 8 ώρες, έχει πέσει ήδη σχεδόν ο μισός όγκος νερού που πέφτει όλο το χρόνο στην πόλη. Αυτό είναι εντυπωσιακό ως προς τη στατιστική αλλά ταυτόχρονα και πολύ επικίνδυνο».

Δείτε την ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου