Η υπηρεσία ελέγχου των φαρμάκων της Λιθουανίας, μιας χώρας 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, έκανε γνωστό ότι τρεις άνθρωποι εμφάνισαν θρόμβους μετά τον εμβολιασμό τους

Η Λιθουανία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ανέστειλε την Τρίτη τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, μέχρι να εξεταστεί το θέμα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Περιπτώσεις θρομβώσεων εμφανίστηκαν στη χώρα 

Ο υπουργός Υγείας Αρούνας Ντούλκις ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο αυτό δεν θα χρησιμοποιείται στη χώρα «για προληπτικούς λόγους» μέχρι να ανακοινωθούν τα οριστικά συμπεράσματα του ΕΜΑ για την ασφάλειά του. Ο Ντούλκις είπε ότι ο ίδιος προσωπικά «εμπιστεύεται» το εμβόλιο της AstraZeneca και είναι έτοιμος να εμβολιαστεί, αλλά η προσωρινή αναστολή ήταν «η πιο ασφαλής λύση» για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.

Η υπηρεσία ελέγχου των φαρμάκων της Λιθουανίας, μιας χώρας 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, έκανε γνωστό ότι τρεις άνθρωποι εμφάνισαν θρόμβους μετά τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο τίποτα δεν αποδεικνύει ότι τους προκάλεσε το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο ΕΜΑ εξετάζει τις σοβαρές παρενέργειες όλων των εμβολίων για την Covid-19 και πρόκειται να ανακοινώσει τα συμπεράσματά του την Πέμπτη.

Πηγή: parapolitika.gr