Πρόκειται για τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων 50 χρόνων

Η αρχαιολογική σκαπάνη στην Τοσκάνη Ιταλίας ανακάλυψε 24 μπρούτζινα ρωμαϊκά αγάλματα, χρυσά νομίσματα, επιγραφές και αναθηματικά αντικείμενα, η αξία των οποίων είναι τεράστια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 24 αγάλματα έχουν ύψος περίπου ενός μέτρου και έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση.

«Πρόκειται για μια ανακάλυψη ιστορικής σημασίας», δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa o αρχαιολόγος Ιάκομπο Ταμπόλι, ο οποίος είναι υπεύθυνος του προγράμματος ανασκαφών και καθηγητής του πανεπιστημίου της Σιένα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, πρόκειται για τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων 50 χρόνων, από τότε που εντοπίσθηκαν στο Ιόνιο τα ελληνικά αγάλματα των Πολεμιστών του Ριάτσε.

italia-anakalipsi

«Η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας περιέχει μοναδικούς και πολυτιμότατους θησαυρούς», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο.

Τα αγάλματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Ήταν τοποθετημένα σε ιερό χώρο λατρείας με ζεστά, κοχλάζοντα νερά, ο οποίος παρέμεινε ανοικτός μέχρι και τον πέμπτο αιώνα μετά Χριστόν.

Όλα τα ευρήματα είναι πολύ πιθανό να κατασκευάστηκαν στην περιοχή της Τοσκάνης. Ήταν «παραγγελίες» εύπορων οικογενειών, οι οποίες ανήκαν στην ετρουσκική και στη συνέχεια στη ρωμαϊκή κοινωνία. Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή οι δύο αυτοί πολιτισμοί κατάφεραν να συνυπάρξουν ειρηνικά για πολλούς αιώνες και η γλώσσα των Ετρούσκων να «επιβιώσει» για μεγαλύτερο διάστημα, απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της Ιταλίας.

Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει το σημαντικό έργο της συντήρησης του συνόλου των ευρημάτων, με τη συνεργασία ιταλικών και ξένων πανεπιστημίων και την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρώμης.

Πηγή: parapolitika.gr