Αφρικανικός γίγαντας αρουραίος είναι πλέον αργός, καθώς γερνάει

Ένας αρουραίος που ονομάζεται Μαγκάουα έχει μυρίσει δεκάδες νάρκες ξηράς και δεκάδες πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί, στην καριέρα του ως αρουραίος που μυρίζει ορυχεία στην Καμπότζη, κερδίζοντας ένα χρυσό μετάλλιο από την κτηνιατρική φιλανθρωπική οργάνωση της Βρετανίας.

Ο Μαγκάουα, που θεωρείται ήρωας, ύστερα από 5 χρόνια εργασίας παίρνει σύνταξη. Η χειρίστριά του Μάλεν λέει ότι ο επτάχρονος αφρικανικός γίγαντας αρουραίος είναι πλέον αργός καθώς γερνάει και θέλει να «σεβαστεί τις ανάγκες του».

Εκτιμάται ότι υπάρχουν έως και έξι εκατομμύρια νάρκες ξηράς στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο Μαλάουα εκπαιδεύτηκε στο Βέλγιο από τη φιλανθρωπική οργάνωση Apopo, η οποία εδρεύει στην Τανζανία και εκτρέφει τα συγκεκριμένα ζώα – γνωστά ως HeroRATs – για να εντοπίσει νάρκες ξηράς από τη δεκαετία του 1990. Τα ζώα πιστοποιούνται μετά από ένα χρόνο εκπαίδευσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Apopo είπε ότι μια νέα παρτίδα νεαρών αρουραίων είχε αξιολογηθεί από το Καμποτζιανό Κέντρο Δράσης Ναρκών (CMAC) και πέρασε τις εξετάσεις.

arouraios-kampotzi__1_

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Μαγκάουα πήρε το Χρυσό Μετάλλιο PDSA – μερικές φορές περιγράφεται ως ο βρετανικός Σταυρός του Αγίου Γεωργίου για τα ζώα – για την «αφοσίωσή του στο καθληκον να σώζει ζωές». Ήταν ο πρώτος αρουραίος που έλαβε το μετάλλιο στην 77χρονη ιστορία της φιλανθρωπίας.

Ζυγίζει 1,2 κιλά και έχει μήκος 70 εκατοστά. Ενώ αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από πολλά άλλα είδη αρουραίων, ο Μαγκάουα είναι ακόμα αρκετά μικρός και αρκετά ελαφρύς ώστε να μην πυροδοτεί νάρκες αν περπατήσει πάνω τους.

Οι αρουραίοι εκπαιδεύονται να εντοπίζουν μια χημική ένωση μέσα στα εκρηκτικά, που σημαίνει ότι αγνοούν τα παλιοσίδερα και μπορούν να αναζητήσουν νάρκες πιο γρήγορα. Μόλις βρουν ένα εκρηκτικό, ξύνουν την κορυφή για να ειδοποιήσουν τους ανθρώπους που συνεργάζονται.

Ο Μαγκάουα μπορεί να ψάξει ένα χωράφι σε μέγεθος γηπέδου τένις σε μόλις 20 λεπτά – κάτι που σύμφωνα με την Apopo – για ένα άτομο με ανιχνευτή μετάλλων θα σήμαινε δουλειά μεταξύ μιας έως τεσσάρων ημερών.

Πηγή: parapolitika.gr