Ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό στο Ιράν ανήλθε σε 3.739, δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ, ανακοινώνοντας τον νέο απολογισμό των ιρανικών αρχών για την επιδημία της Covid-19 στη χώρα.

 Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2 στο Ιράν ανήλθε την ίδια ώρα σε 60.500, πρόσθεσε ο ίδιος.

 Το Ιράν χαρακτήρισε παράλληλα σήμερα “καλό οιωνό” την ενεργοποίηση του μηχανισμού Instex, τον οποίο δημιούργησε η Ευρώπη για να επιτραπεί στην Τεχεράνη να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν επαρκεί για την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων.

 Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν στις 31 Μαρτίου ότι πραγματοποίησαν την πρώτη συναλλαγή μέσω του μηχανισμού για να παραδώσουν ιατρικό υλικό στο Ιράν για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού.

 Στην πρώτη επίσημη αντίδραση για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτού, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Μουσαβί διευκρίνισε σήμερα ότι η συναλλαγή αυτή απέφερε στο Ιράν “μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ”.

 “Θεωρούμε την έναρξη της εφαρμογής του Instex ως έναν καλό οιωνό”, δήλωσε ο Μουσαβί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Ωστόσο “αυτό που περιμένει το Ιράν (εφεξής από τους Ευρωπαίους είναι να) εκπληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους σε διάφορους τομείς, (όπως) ο τραπεζικός, ο ενεργειακός, αυτός των ασφαλίσεων”, πρόσθεσε.

 Ο Instex είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε από την Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τρεις ευρωπαϊκές χώρες που μετείχαν στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή τον Μάιο του 2018 και την εκ νέου επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία με στόχο την οικονομική της ασφυξία.

 Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2019, καθυστέρησε πολύ να οριστικοποιηθεί, με τους Ευρωπαίους και το Ιράν να αλληλοκατηγορούνται για την καθυστέρηση.

 Θεωρητικά τα φάρμακα και ο ιατρικός εξοπλισμός εξαιρούνται από τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη, ωστόσο στην πραγματικότητα, τα αγαθά αυτά πλήττονται όπως και τα άλλα από τα αμερικανικά αυτά μέτρα, καθώς οι διεθνείς τράπεζες προτιμούν εν γένει να αρνούνται οποιαδήποτε συναλλαγή εμπλέκει το Ιράν παρά να βρεθούν εκτεθειμένες σε αντίποινα από τις ΗΠΑ.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα

Πηγή: parapolitika.gr