Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να ενισχύσουν και να επεκτείνουν την διεθνή συμφωνία με το Ιράν με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Άντονι Μπλίνκεν
.

«Το Ιράν δε θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα»

Απευθυνόμενος στην υπό την αιγίδα του ΟΗΕ Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στην Γενεύη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την δέσμευση να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο. Η διπλωματία είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει ότι, αν το Ιράν επιστρέψει στην «αυστηρή τήρηση» της συμφωνίας του 2015, η κυβέρνησή του θα κάνει το ίδιο, υπενθύμισε στην μαγνητοσκοπημένη παρέμβασή του ο Αντονι Μπλίνκεν.

«Σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους, θα επιδιώξουμε επίσης να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (διεθνής πυρηνική συμφωνία του 2015) και να αντιμετωπίσουμε άλλους τομείς ανησυχίας στους οποίους περιλαμβάνεται η αποσταθεροποιητική περιφερειακή συμπεριφορά του Ιράν και η ανάπτυξη και διασπορά βαλλιστικών πυραύλων». «Και το Ιράν πρέπει να τηρήσει πλήρως τις διασφαλιστικές του συμφωνίες με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και τις διεθνείς του υποχρεώσεις», είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έπειτα από την επίσκεψη του γενικού διευθυντή της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι στο Ιράν το σαββατοκύριακο.

Η IAEA ανακοίνωσε χθες ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Ιράν να αμβλύνει το αποτέλεσμα των μέτρων που σχεδιάζει να λάβει η Τεχεράνη, που περιλαμβάνουν τον τερματισμό των επιθεωρήσεων του διεθνούς οργανισμού. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε κατά την επιστροφή του από το Ιράν, ότι κατέληξε με την Τεχεράνη σε μια “προσωρινή λύση” διάρκειας τριών μηνών ώστε να διατηρηθεί μια “ικανοποιητική εποπτεία” επί του πυρηνικού προγράμματος, ακόμη και αν οι επιθεωρήσεις περιοριστούν από αύριο.

«Η πρόσβαση (στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν) θα μειωθεί, ας το παραδεχτούμε, αλλά θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε τον απαραίτητο βαθμό επιτήρησης και ελέγχου», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι κατά τη διάρκεια σύντομης ενημέρωσης του Τύπου στο αεροδρόμιο της Βιέννης επιβεβαιώνοντας ότι η Τεχεράνη θα προχωρήσει από αύριο με τα σχέδιά της για την διάρρηξη της συνεργασίας της με την IAEA.

Πηγή: parapolitika.gr