Σε μια ομιλία 26 λεπτών, ο Αμερικανός πρόεδρος διαχώρισε τη θέση του, κατηγορώντας στην ουσία τους προκατόχους του

Οι νικηφόρες ομιλίες είναι εύκολες, το να παραδεχτείς την ήττα σου πολύ πιο δύσκολο, σχολιάζει η «Guardian».

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έριξε κατηγορηματικά την ευθύνη στους προκατόχους του για την αποτυχία του μακροβιότερου πολέμου της Αμερικής, αλλά υπονόησε ότι, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, αναδείχθηκε ένας νικητής: εκείνος.

Σε μια ομιλία 26 λεπτών στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε σθεναρά την απόφασή του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν και χαιρέτισε τη μαζική εκκένωση από την Καμπούλ ως θρίαμβο.

Εξέφρασε την αντίθεσή του στους πολέμους που κρατάνε «αιώνια», αλλά και τη συμπόνια του για τις στρατιωτικές οικογένειες των ΗΠΑ.

Ωστόσο, είχε λιγότερα συναισθηματικά κεφάλαια για τους Αφγανούς πολίτες και, στην ομιλία του, που σηματοδότησε το κλείσιμο ενός 20ετούς κεφαλαίου, εξέφρασε σχετικά λίγους προβληματισμούς σχετικά με το τι επιτεύχθηκε ή δεν επιτεύχθηκε σε όλο αυτό το διάστημα. Όποιος περίμενε ένα προσχέδιο ιστορίας, θα έφυγε μάλλον απογοητευμένος, σχολιάζει η «Guardian».

Κανένα έθνος δεν έχει κάνει ποτέ κάτι παρόμοιο

Ωστόσο, ο Μπάιντεν ανέβηκε στο κόκκινο χαλί του προθάλαμου του Λευκού Οίκου, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα όταν ανακοίνωσε τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011.

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε να μιλά δυναμικά μόλις έφτασε στο αναλόγιο και υπερασπίστηκε όχι μόνο την απόφαση απόσυρσης από το Αφγανιστάν, αλλά και τον άθλιο τρόπο εκτέλεσής της. Περιέγραψε την αεροπορική μεταφορά των τελευταίων 17 ημερών, με την οποία διέφυγαν περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι, ως «εξαιρετική επιτυχία».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δυσαρεστήθηκαν με τον βαθμό της καυχησιολογίας, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον Μπάιντεν από το να δηλώσει: «Κανένα έθνος – κανένα έθνος – δεν έχει κάνει ποτέ κάτι παρόμοιο σε όλη την ιστορία».

Σωστή η απόφαση για απόσυρση

Επέμεινε ότι οι άνθρωποι που θα μείνουν πίσω, με κάποιον τρόπο, θα μπορέσουν να βρουν διέξοδο. «Δεν επρόκειτο να παρατείνω αυτόν τον αιώνιο πόλεμο. Δεν θα επέκτεινα μια αιώνια έξοδο. Η απόφαση να τερματιστεί η στρατιωτική επιχείρηση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ βασίστηκε στην ομόφωνη σύσταση των πολιτικών και στρατιωτικών συμβούλων μου», τόνισε.

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε αγανακτισμένος και απρόθυμος να παραδεχτεί ότι μπορεί να έχει κάνει κάτι έστω και λίγο λάθος. Έριξε εκ νέου την ευθύνη στην αφγανική κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ για την κατάρρευση, στον πρόεδρό της, που διαφεύγει εν μέσω κατηγοριών για «διαφθορά» και «κακομεταχείριση», και στον αφγανικό στρατό που απέτυχε να καταπολεμήσει τους Ταλιμπάν.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ακόμη ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει «πόσα ζητήσαμε από το 1% [των Αμερικανών] που φόρεσαν την στρατιωτική στολή» και περιέγραψε πόσες από τις οικογένειές τους «πέρασαν μια κόλαση». Δεκαοκτώ βετεράνοι κατά μέσο όρο αυτοκτονούν κάθε μέρα στις ΗΠΑ, σημείωσε, ενώ η φωνή του χαμήλωσε.

Ποιο το βαθύτερο νόημα της ομιλίας

Το υποκρυπτόμενο νόημα της ομιλίας, ωστόσο, ήταν μια προσπάθεια αποστασιοποίησης από τους τρεις προκατόχους του.

Σχεδόν 20 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Τζορτζ Μπους ξεκίνησε τον πόλεμο, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, προειδοποιώντας ότι οι Ταλιμπάν «θα πληρώσουν το τίμημα» για την υπόθαλψη τρομοκρατών της Αλ Κάιντα, αλλά υποσχόμενος ότι «οι καταπιεσμένοι πολίτες του Αφγανιστάν θα γνωρίσουν τη γενναιοδωρία της Αμερικής και των συμμάχων της».

Ο Ομπάμα συνέχισε τον πόλεμο, παρά τις επιφυλάξεις του -τότε αντιπροέδρου- Μπάιντεν. Ο Τραμπ σύναψε συμφωνία με τους Ταλιμπάν για αποχώρηση μέχρι τον Μάιο, πράγμα που σήμαινε ότι θα ερχόταν μια νέα επίθεση.

Ο Μπάιντεν προέβη σε μια κωδικοποιημένη επίπληξη όλων, λέγοντας σχεδόν τίποτα θετικό γι’ αυτή την περιπέτεια, που κόστισε τρισεκατομμύρια δολάρια. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επικαλεστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εκπαίδευση, τα ΜΜΕ, αντίθετα υπονόησε ότι η Αμερική έκανε μια τραγική λάθος στροφή, τραβώντας το βλέμμα της από μια ανερχόμενη Κίνα.

«Ο κόσμος αλλάζει», επέμεινε. «Είμαστε σε σοβαρό ανταγωνισμό με την Κίνα. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις σε πολλά μέτωπα με τη Ρωσία. Είμαστε αντιμέτωποι με κυβερνοεπιθέσεις». Κάνοντας μια γκριμάτσα, πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει τίποτα που η Ρωσία ή η Κίνα θα προτιμούσαν να έχουν, θα ήθελαν περισσότερο σε αυτόν τον ανταγωνισμό από το να παγιδευτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε άλλη μια δεκαετία στο Αφγανιστάν».

Η Αμερική πρέπει να μάθει από τα λάθη της

«Η Αμερική πρέπει να μάθει από τα λάθη της», είπε ο Μπάιντεν. «Αυτή η απόφαση για το Αφγανιστάν δεν αφορά μόνο το Αφγανιστάν. Πρόκειται για το τέλος μιας εποχής μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων για την ανακατασκευή άλλων χωρών», σημείωσε.

Τελείωσε την ομιλία όπως την ξεκίνησε, πεπεισμένος ότι έλαβε «τη σωστή απόφαση για την Αμερική», μια απόφαση που επιτρέπει στις ΗΠΑ να προστατεύονται «όχι από τις απειλές του 2001, αλλά από τις απειλές του 2021 και του αύριο».

Συνεπώς, οι τρεις πρόεδροι που ήρθαν πριν από αυτόν είχαν άδικο. Είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί η ειλικρίνειά του. Αλλά ο Μπάιντεν δεν μπόρεσε να πει στον αμερικανικό λαό την πλήρη αλήθεια: ότι όπως και στο Βιετνάμ, έχασαν και έμειναν να αναρωτιούνται για ποιον λόγο έγιναν όλα αυτά. Όπως είπε ο ίδιος: «Κανένα έθνος – κανένα έθνος – δεν έχει κάνει ποτέ κάτι παρόμοιο σε όλη την ιστορία».

Πηγή: parapolitika.gr