Τι προβλέπει η συμφωνία

Υπό την πίεση των αυξημένων κρουσμάτων και των γεμάτων εντατικών, πολιτεία και εκκλησία έστειλαν ηχηρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων.

Με παρόντα για πρώτη φορά σε συνεδρίασή της πρωθυπουργό, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνήλθε και συζήτησε τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναφέρεται ότι αποτέλεσαν κοινό τόπο των δύο πλευρών η ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού καθώς και η τήρηση των μέτρων στους ναούς ενόψει των Χριστουγέννων.

 Σε ότι αφορά τα γενικότερα θέματα των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους και ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ο εξορθολογισμός και η επικαιροποίηση του πλαισίου του 1945, που αφορά στους κληρικούς, δεν συνεπάγεται καμία επιπλέον πρόσληψη πέραν των τακτικών και κατ’ έτος προγραμματισμένων και ως εκ τούτου ουδέν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός της χώρας παίρνει τον λόγο σε Ιερά Σύνοδο και η πρώτη φορά που μία γυναίκα συμμετέχει στη συνεδρίαση.

Στην έκτακτη Ιερά Σύνοδο συζητήθηκε εκτενώς ο τρόπος λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των γιορτών με πιθανότερο σενάριο και φέτος, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ναού και τον αριθμό των πιστών να γίνουν δύο ή και τρεις λειτουργίες, προκειμένου να μη συνωστιστούν οι πιστοί τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια.

Στη συνεδρίαση οι δυο πλευρές επέλεξαν να μην ανοίξουν θέμα πρόσληψης κληρικών μετά και από τις διευκρινήσεις που είχαν δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

 Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης από τους ιεράρχες

 Σε άριστο κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η ιστορική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνοδευόταν από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Γιάννη Οικονόμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ζήτησε την αύξηση του εμβολιασμού και την τήρηση των μέτρων από τους ιεράρχες.

Μετά την προσφώνησή του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επέδωσε στον Πρωθυπουργό το Αναμνηστικό Μετάλλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την κοπή του οποίου αποφάσισε για να τιμήσει την Επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Κοινή διαπίστωση του Πρωθυπουργού και του Μακαριωτάτου αποτέλεσε η ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή στη γενική προσπάθεια για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αναγνωρίσθηκε επίσης η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κοροναϊού. Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ειλικρινή συνεργασία προς την κατεύθυνση της επίλυσης χρονιζόντων προβλημάτων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη μεταρρύθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Έθεσε τα κύρια ζητήματα αφ’ ενός μεν της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο την υποστήριξη του φιλανθρωπικού έργου και την συμβολή στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, αφ’ ετέρου δε του νομοθετικού εξορθολογισμού και επικαιροποίησης του πλαισίου του 1945, που αφορά στους Κληρικούς στη χώρα μας. Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι αυτό ουδεμία επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών και κατ’ έτος προγραμματισμένων, συνεπάγεται, ουδεμίας μορφής μονιμοποίηση, και ως εκ τούτου ουδέν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος. Τα ανωτέρω ζητήματα απασχολούν διαχρονικά την Εκκλησία της Ελλάδος και προφανώς δεν δύνανται να επιλυθούν στο πλαίσιο μίας συνάντησης, αλλά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και ρεαλιστικής μελέτης.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριώτατο για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να παραστεί στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έκανε έναν απολογισμό των σημαντικών αλλαγών που προώθησε η παρούσα Κυβέρνηση έως τώρα για την επίλυση προβλημάτων που ταλάνιζαν την Εκκλησία για πολλά χρόνια και συνεχάρη τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την υποστήριξη της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος, επανέλαβε την πρόθεση έναρξης διαλόγου επί των προαναφερθέντων ζητημάτων, με άξονες την κοινωνική συνοχή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαφάνεια.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας και ευχαρίστησε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για τη γόνιμη συνεργασία.

 Παρουσία με συμβολισμό

 Σημαντική και ιστορική η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Κατά τη  είσοδο του, ο πρωθυπουργός άναψε ένα κερί στον Ιερό Ναό Αγ. Ασωμάτων της Μονής, συνοδευόμενος από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και μετέβησαν στο συνολικό κτίριο όπου τους υποδέχθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

1_3

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε συνεδρίαση ανώτατων εκκλησιαστικών οργάνων γυναίκα πολιτικός, εν προκειμένω η κ. Κεραμέως. Στη διάρκεια των εργασιών ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη στήριξη της εκκλησίας στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει θέματα διαχείρισης και κοινωνικής προσφοράς.


Για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκτακτη Σύνοδο της ΔΙΣ
, τοποθετήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι αντικείμενο της επαφής των δύο πλευρών είναι το ζήτημα της πανδημίας, αλλά και θέματα που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους. 

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε πως βρίσκεται σε ισχύ συγκεκριμένο πλαίσιο, που αφορά το καθεστώς με το οποίο πρέπει να γίνεται η προσέλευση των πιστών στις θρησκευτικές λειτουργίες.