Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Α», ο Τούρκος ανώτατος αξιωματούχος, με πολλές «ειδικές αποστολές» στο βιογραφικό του, βρέθηκε στη χώρα μας ως ιδιώτης

Ο αναλαμβάνων επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), Ιμπραήμ Καλίν, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου Ερντογάν, εντοπίστηκε να περιοδεύει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θράκη την Τετάρτη, χωρίς αυτό να αποκλείει την περίπτωση να βρισκόταν στη χώρα μας από την Τρίτη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Α», ο Τούρκος ανώτατος αξιωματούχος, με πολλές «ειδικές αποστολές» στο βιογραφικό του, βρέθηκε στη χώρα μας ως ιδιώτης. Δηλαδή ενώ είχε ανακοινωθεί από τη Δευτέρα ως νέος επικεφαλής της ΜΙΤ, στη θέση του αναλαμβάνοντος πλέον καθήκοντα υπουργού των Εξωτερικών της Τουρκίας, Χ. Φιντάν, πέρασε σε ελληνικό έδαφος ταξιδεύοντας με τουριστικού τύπου λεωφορείο, που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Αλεξανδρούπολη, χωρίς να είναι αναγκασμένος να ενημερώσει βάσει πρωτοκόλλου ούτε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε την ΕΥΠ. Κάτι που θα αποτελούσε σημαντική διπλωματική εκτροπή αν είχε αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ι. Καλίν φέρεται ότι επέστρεψε στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που αφίχθη στη χώρα μας.

45
✱ Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν

Το γεγονός ότι ο Ι. Καλίν βρέθηκε εσπευσμένα επί ελληνικού εδάφους εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη χώρα μας, με υπηρεσιακή κυβέρνηση και ενώ εξελισσόταν στο πολιτικό προσκήνιο μια συζήτηση περί των δύο υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Φερχάτ και Ζεϊμπέκ, που καταγγέλλονται για τις σχέσεις τους με τουρκικά δίκτυα σχετιζόμενα με το Προξενείο στη Θράκη (αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Α») και επιχειρήσεις χειραγώγησης και τρομοκρατίας της μουσουλμανικής μειονότητας στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, δεν θεωρείται συγκυριακό.

Ο Ι. Καλίν εκτιμάται ότι είχε επαφές με το προσωπικό του τουρκικού προξενείου, τους ψευτομουφτήδες και παράγοντες της μειονότητας που συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Επίσης εκτιμάται ότι επί ελληνικού εδάφους κινήθηκε και στους τρεις νομούς της Θράκης, ενώ η εσπευσμένη ικανοποίηση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών του διαβήματος του Έλληνα υπουργού Κασκαρέλη, για να «αποσυμφορηθεί» νησίδα στον ποταμό Έβρο από ομάδα μεταναστών που είχαν οδηγηθεί εκεί, τελικά εκτιμάται ως σκοπιμότητα προκειμένου να μη δημιουργηθούν εντάσεις στην περιοχή, ενώ ο Καλίν βρισκόταν επί του ελληνικού εδάφους.

Η παρουσία Καλίν στην ελληνική Θράκη εκτιμάται από τις ελληνικές υπηρεσίες ότι δεν σχετίζεται μόνο με την ελληνική πολιτική, αλλά και με τον ρόλο που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, ως βάση στρατιωτικού εξοπλισμού logistics προς τις Πολωνία – Ουκρανία και τον «σύνδεσμο» Τουρκίας – Ρωσίας. Το μπαράζ των καθυστερημένων δημοσιευμάτων του τουρκικού τύπου και του CNN Turk για την επίσκεψη του επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, στην περιοχή στις 30 Μαΐου και η παρουσίαση της Αλεξανδρούπολης ως «αμερικανικής κωμόπολης» δεν έχουν αποδέκτη, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, μόνο την Αθήνα αλλά και την Ουάσινγκτον.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 9/6

Πηγή: parapolitika.gr