Ο προκάτοχός του, το σύστημα S-400, έχει εξελιχθεί σε πηγή γεωπολιτικών εντάσεων

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε την Τρίτη το πρώτο βίντεο του S-500, προηγμένου συστήματος αεράμυνας που θα ενισχύσει τις δυνάμεις της Ρωσίας και θα μπορούσε μια μέρα να γίνει εξαγωγικό μπεστσέλερ.

Ο προκάτοχός του, το σύστημα S-400, έχει εξελιχθεί σε πηγή γεωπολιτικών εντάσεων, με τις ΗΠΑ να αποθαρρύνουν άλλες χώρες από την αγορά του και να πιέζουν μάταια την Τουρκία να το επιστρέψει.

H Τουρκία φέρεται να ενδιαφέρεται τώρα και για την αγορά του S-500.

Το βίντεο δείχνει τους αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες του S-500 να πυροδοτούν πύραυλο εναντίον «βαλλιστικού στόχου υψηλής ταχύτητας».

«Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-500 δεν έχει άλλο όμοιό του στον κόσμο» υπερηφανεύτηκε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

«Είναι σχεδιασμένο να εξουδετερώνει όλο το φάσμα των σημερινών και μελλοντικών όπλων αεροδιαστημικών επιθέσεων σε όλο το εύρος ταχύτητας και ύψους».

«Μετά τον πλήρη κύκλο δοκιμών, το σχέδιο προβλέπει την παράδοση του πρώτου συστήματος S-500 στη Μονάδα Αεράμυνας κοντά στη Μόσχα» ανέφερε το υπουργείο, χωρίς όμως να δίνει το χρονοδιάγραμμα.

Το S-500, γνωστό και ως Προμηθέας, είναι σχεδιασμένο για την εξουδετέρωση βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων κρουζ, αεροπλάνων και ελικοπτέρων σε ακτίνα περίπου 600 χιλιομέτρων, ανέφερε το RIA Novosti.

To σύστημα φέρεται ικανό να κλειδώνει ταυτόχρονα σε 10 πυραύλους που κινούνται με ταχύτητα άνω των Mach 5.

Πηγή: parapolitika.gr