Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Λευκορωσία, μετά τη σύλληψη 33 Ρώσων στη χώρα, που θεωρούνται ύποπτοι για την προετοιμασία «τρομοκρατικών ενεργειών» ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

«Υπάρχουν υπαινιγμοί όπως ότι οργανώσεις στέλνουν ανθρώπους για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία (…) είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει, η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι σύμμαχοι, οι πιο στενοί εταίροι», εκτίμησε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, το Μινσκ δεν διαβίβασε καμία πληροφορία σχετικά με «παράνομες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να ήταν ο λόγος της σύλληψής τους». Ο Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα επιθυμεί να λάβει διεξοδικές εξηγήσεις από τη Λευκορωσία για τη σύλληψή τους και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα δικαιώματά τους θα γίνουν σεβαστά στο ακέραιο.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη κοντά στο Μινσκ 32 «μαχητών» της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρίας Wagner, που θεωρείται προσκείμενη στο Κρεμλίνο, και ενός 33ου ατόμου σε άλλο σημείο της χώρας.

Ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε πως όλοι οι συλληφθέντες είναι Ρώσοι και πως άλλοι 200 αναζητούνται από τις αρχές της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με το Μινσκ, οι άνδρες αυτοί θεωρούνται «ύποπτοι για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών» μερικές ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που αποτελούν μια δοκιμασία για τον αυταρχικό πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Πριν από λίγο το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Belta μετέδωσε πως οι αρχές της Λευκορωσίας ξεκίνησαν ποινική έρευνα εναντίον των συλληφθέντων Ρώσων μισθοφόρων.

Ιστορικοί σύμμαχοι, η Ρωσία και η Λευκορωσία διατηρούν όλο και περισσότερο τεταμένες σχέσεις από το τέλος του 2019, με τον πρόεδρο Λουκασένκο να κατηγορεί την Μόσχα ότι επιδιώκει να μετατρέψει την χώρα του σε κράτος-βασάλο και να αναμειχθεί στην ψηφοφορία της 9ης Αυγούστου υπέρ των αντιπάλων του.

Πηγή: parapolitika.gr