Δεν αποκλείεται να κυκλοφορήσει και μέσα στο 2021

 Χάπι και όχι εμβόλιο, είναι το νέο βήμα στη μάχη κατά του κοροναϊού που ετοιμάζεται να κάνει η φαρμακοβιομηχανία Pfizer. Οι επιστήμονες της εταιρίας, αναζητούν εδώ και καιρό την φαρμακευτική φόρμουλα που σε μορφή χαπιού θα μπορεί να θεραπεύσει τον κοροναϊό. Η έρευνά τους ενδεχομένως να έχει αποτελέσματα  στις αρχές του καλοκαιριού και εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται το χάπι της Pfizer να κυκλοφορήσει μέσα στο 2021.

Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα και η μελέτη θα ξεκινήσουν οι δοκιμές και εφόσον αυτές στεφθούν με επιτυχία, το χάπι θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει.

Το νέο «όπλο»

 Το αντιιικό φάρμακο, PF-07321332, έχει σχεδιαστεί για να προσβάλλει τον  κορμό, τη «σπονδυλική στήλη» του ιού SARS-CoV-2 προκειμένου να αποτρέψει την αναπαραγωγή του στη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες, ανέφερε η Telegraph.

«Έχουμε σχεδιάσει το PF-07321332 ως μια πιθανή στοματική θεραπεία που θα μπορούσε να συνταγογραφηθεί στις πρώτες ενδείξεις της λοίμωξης, χωρίς να απαιτείται από τους ασθενείς να νοσηλεύονται», δήλωσε ο Mikael Dolsten, ο οποίος ηγείται του παγκόσμιου τμήματος έρευνας, ανάπτυξης και ιατρικής της εταιρείας.

Οι δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με εθελοντές ηλικίας 18 έως 60 ετών στις ΗΠΑ και στις Βρυξέλλες, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου.

 Οι μελέτες και οι δοκιμές

Η φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε ότι η πρώτη φάση της δοκιμής έχει σχεδιαστεί για να εξετάσει την ανεκτικότητα του φαρμάκου αλλά και τις «σημαντικές παρενέργειες» που ενδεχομένως παρουσιάσει. Βασική πτυχή και  πώς αισθάνονται οι άνθρωποι μετά τη λήψη του, σύμφωνα με έγγραφα, που επικαλείται η εφημερίδα.

Η δεύτερη φάση θα μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες αντιδρούν σε πολλαπλές δόσεις, ενώ η τρίτη θα εξετάσει τον αντίκτυπο του φαρμάκου σε συνδυασμό με το φαγητό, σύμφωνα με την αναφορά.

Ωστόσο, θα χρειαστούν περισσότερες δοκιμές για να προσδιοριστεί πώς λειτουργεί το φάρμακο σε άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19, ανέφερε η εφημερίδα.

Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι πολλά υποσχόμενα, τότε το χάπι κατά του κοροναϊού θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο αργότερα μέσα στο 2021, αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: parapolitika.gr