Ο προγραμματισμός της Προανακριτικής και οι μάρτυρες «κλειδιά»

«Θέσεις μάχης» παίρνουν από αυτή την εβδομάδα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση με φόντο την Προανακριτική Επιτροπή που θα διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Την Τετάρτη η πρώτη συνεδρίαση στις 10.00

Το Χρονοδιάγραμμα των εργασιών και οι «ομάδες κρούσεις» των κομμάτων

 Την Τετάρτη θα διεξαχθεί και επίσημα η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής. Όπως έχει ανακοινωθεί από την πρώτη στιγμή, Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο νομικός Σταύρος Κελέτσης. 

Ενώ από την Ν.Δ θα μετέχουν οι  βουλευτές,  Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος με σημαντική εμπειρία από την προηγούμενη Προανακριτική για τον Δ. Παπαγγελόπουλο έχοντας και την ευθύνη στο επικοινωνιακό πεδίο, ενώ θα συμμετέχουν επίσης οι «δοκιμασμένοι» νομικοί, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Άγγελος Τσιγκρής, Κατερίνα Παπακώστα, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Αναστάσιος Μπατζώκας καθώς και ο πολιτικός μηχανικός Σαββας Χιονίδης.

Στην μάχη της υπεράσπισης του Νίκου Παππά, ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί το βαρύ πυροβολικό, τον Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο, μαζί με τον βαρύ και ασήκωτο Παύλο Πολάκη. Επίσης στην επιτροπή θα μετέχουν η δημοσιογράφος Δώρα Αυγέρη, ο δικηγόρος Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, και ο νομικός Διονύσης Καλαματιανός.

Το Κίνημα Αλλαγής, τοποθετεί στην επιτροπή, τον έμπειρο κοινοβουλευτικό Βασίλης Κεγκέρογλου.

Από το ΚΚΕ, θα μετέχει στην Προανακριτική επιτροπή ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Η Ελληνική Λύση θα προτείνει τον Βασίλη Βιλιάρδο που ήταν και ο εισηγητής του κόμματος κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ όπως έχει ανακοινωθεί από την ΜΕΡΑ25 δεν πρόκειται να συμμετέχουν στις εργασίες της επιτροπής. 

Ο προγραμματισμός της Προανακριτικής και οι μάρτυρες «κλειδιά»

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στην έναρξη των συνεδριάσεων, γιατί όπως έχει επισημάνει ο γραμματέας της Κ.Ο της Ν.Δ Γιάννης Μπουγάς για την υπόθεση «υφίσταται πιθανότητα παραγραφής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο». Η κοινοβουλευτική επιτροπή θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της προκειμένου να έχει έτοιμο το πόρισμά της σε δύο μήνες αν και υπάρχει η δυνατότητα παράτασης, εφόσον στην πορεία των συνεδριάσεων προκύψουν νέα στοιχεία ή νέοι μάρτυρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους πρώτους μάρτυρες που έχουν προγραμματίσει να καταθέσουν είναι ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας και πρόσωπο το οποίο έχει αναφερθεί εναντίον του Ν. Παππά, καθώς και ο γιος του μεγαλοεργολάβου, Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, που είχε πάρει μέρος και ο ίδιος στην διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ένα πρόσωπο κλειδί που θα κληθεί από την Προανακριτική επιτροπή να καταθέσει είναι ο Κυριάκος Τόμπρας, ο άνθρωπος που εμφανίστηκε ως μεσολαβητής ανάμεσα στον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα και τη λιβανέζικη εταιρεία CCC για να γίνει το deal.