Ο αρραβώνας Παγκρήτιας με Χανίων

-Πριν από μέρες η στήλη είχε αποκαλύψει τις παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Τράπεζας Χανίων. Όταν το γράψαμε κυρίως από την πλευρά της δεύτερης, είχε υπάρξει μια χλιαρή (ομολογώ) αντίδραση, που σε καμία περίπτωση δεν έμοιαζε με διάψευση. Ωστόσο εκείνο που ίσχυε, και το γνώριζα από πρώτο χέρι, ήταν ότι με πρωτοβουλία του μεγαλομετόχου της Παγκρήτιας (μέσω του Lyktos Group) Μιχάλη Σάλλα, οι σχετικές συζητήσεις βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, επειδή Χανιώτες και Ηρακλειώτες έχουν και τα δικά τους, κρίθηκε σκόπιμο ο γάμος να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην υπάρξει, νικητής και ηττημένος. Η υπόθεση της συμπόρευσης των δύο συνεταιριστικών τραπεζών έχει κλειδώσει. Και όπως προκύπτει από τους γνωρίζοντες, είναι προς όφελος και των δύο. Άλλωστε, μόνο απαρατήρητο δεν θα πρέπει να περνά, το γεγονός ότι το νέο σχήμα, κατέχει την πρώτη μακράν θέση, σε επίπεδο Κρήτης. Μια μεγάλη, και άκρως ενδιαφέρουσα αγορά, για κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

! Για την υπόθεση της συμπόρευσης Παγκρήτιας – Χανίων έχει ενημερωθεί σε ανύποπτο χρόνο και ο πρόεδρος Κυριάκος, πιθανολογώ λόγω εντοπιότητας και μόνο, αν και ο πρωθυπουργός, δείχνει πάντα ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο.

Ο Σκυλακάκης, το «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης

-Πριν από περίπου μια βδομάδα πραγματοποιήθηκε μια κυβερνητική σύσκεψη στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε ο σχεδιασμός για τα λεφτά του πολυσυζητημένου προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Η αλήθεια είναι το τελευταίο διάστημα καταγράφω σε επίπεδο δημάρχων (που είναι αποδεδειγμένα οι πιο γκρινιάρηδες) έναν σχετικό προβληματισμό αναφορικά με τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης κάπου πιάνει το ραντάρ μου και μια ασυνεννοησία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους κάτω και πάνω από τον αναπληρωτή υπουργό Πέτσα.

-Και επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις τη λύση τη δίνει αυτός που έχει τα λεφτά, έμαθα ότι ο κλήρος έπεσε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος αφού αρνήθηκε την πρόταση για το overbooking, έδωσε μια λύση για να «φύγουν» κάποια από τα έργα και να πάνε για χρηματοδότηση, είτε στο Ταμείο Ανάκαμψης, είτε στο ΕΣΠΑ. Με δεδομένη την πίεση των αυτοδιοικητικών οι γνωρίζοντες δεν αποκλείουν στο τέλος ο συναγωνιστής Σκυλακάκης να υποκύψει και στο overbooking. Πάντως, στην όλη ιστορία με τη χρηματοδότηση των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι δήμοι, εσχάτως έχουν εμπλακεί και οι χειριστές του ΕΣΠΑ, Τσακίρης, Ζερβός κ.α.

Ο Μαρινάκης και η ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα

-«Στην Ελλάδα κάτι σωστό συμβαίνει και οι ξένοι έρχονται και επενδύουν. Υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης. Πρέπει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης, να προστατευθούν οι επενδυτές. Ήταν μεγάλη τύχη που ξεκινήσαμε και εμείς και η Costamare. Να συνεχίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να προσελκύει καλές εταιρείες με καλή φήμη, αυτό είναι καλό για τον τόπο μας» τόνισε μεταξύ των άλλων ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ιδρυτής και πρόεδρος της Capital Maritime & Trading με αφορμή την πρεμιέρα για το ομόλογο της CPLP χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

-Και μιλάμε για ένα άνθρωπο που παρακολουθεί τις τάσεις των διεθνών αγορών και που δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να πει καλή κουβέντα, αν πραγματικά αυτό που υποστηρίζει δεν ανταποκρίνεται πέρα ως πέρα στην οικονομική πραγματικότητα, που συνδέεται με την πολιτική σταθερότητα. Το ρεκόρ που κατέγραψε το ομόλογο της CPLP ήταν μια έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης στο σταθερό οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Βλέπετε αν κάτι διαθέτει ως ισχυρό asset η χώρα είναι ότι στην κυβέρνηση δείχνουν εμπιστοσύνη (εκτός των άλλων) οι αγορές, τα επενδυτικά funds και οι επιχειρηματίες.

! Ένας εξ αυτών που διαφωνούν με τις πρόωρες εκλογές είναι ο Αμερικανός σύμβουλος του προέδρου Κυριάκου. Είναι σχεδόν κάθετος γεγονός που φαίνεται να επηρεάζει και τον Μητσοτάκη.

Ο Άδωνις πήρε τη ντουντούκα
-Αποδεικνύοντας ότι είναι και του σαλονιού (των μεγάλων επενδύσεων) αλλά και των… λαϊκών αγορών (του κόσμου της παραγωγής), ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε χθες κάτι που δεν έχει προηγούμενο: κατέβηκε στο δρόμο μπροστά στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου είχαν συγκεντρωθεί παραγωγοί λαϊκών αγορών, παρακάλεσε ευγενικά τους αστυνομικούς να του ανοίξουν χώρο και πήρε τη ντουντούκα μπροστά στους παραγωγούς που δεν μπορούσαν να πιστέψουν τα μάτια τους. Για περισσότερα από 40 λεπτά απάντησε σε μία προς μία όλες τις ερωτήσεις των παραγωγών, αρκετούς από τους οποίους τους ήξερε με το μικρό τους όνομα, αφού έχουν γίνει δεκάδες συζητήσεις για το νομοσχέδιο περί λαϊκών αγορών.

-Δεν χάιδεψε αυτιά. Ήταν ο γνωστός Άδωνις που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Κι ότι θα μπει τάξη στις λαϊκές, επανέλαβε κι ότι θα πρέπει όσοι παίρνουν άδεια στις λαϊκές, να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ξεκαθάρισε. Έδειξε, ωστόσο, ότι καταλαβαίνει τους ανθρώπους του μόχθου και τους δίνει τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να προσαρμοστούν. Αποτέλεσμα; Στο τέλος τον χειροκρότησαν! Σε κάτι τέτοια δεν έχει αντίπαλο ο Άδωνις.

Το site των ειδήσεων και τα 800.000 ευρώ του επιχειρηματία
-Κυκλοφορεί υπό μορφή φήμης στην πιάτσα, ωστόσο όπου υπάρχει καπνός είναι σχεδόν βέβαιο ότι από κάτω σιγοκαίει και φωτιά. Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πηγές ένα site από τα πολλά που… κυκλοφορούν εσχάτως στο διαδίκτυο, με εμφανή αντικυβερνητική «γραμμή» φέρεται να είναι από τα αγαπημένα μέσα πασίγνωστου Έλληνα επιχειρηματία. Επίσης το ίδιο μέσον φαίνεται να χρησιμοποιείται (κάπως) για να «περνούν» κάποια χρήματα από το programmatic, τα οποία στο τέλος καταλήγουν σε πολιτικό κόμμα. Από κάπου άκουσα ότι εντοπίστηκε ένα αξιοπρόσεκτο έμβασμα από αγγλική τράπεζα, το οποίο είχε ως τελικό αποδεκτή το νέο site. Αυτά επί του παρόντος γιατί η συγκεκριμένη ιστορία έχει πολλά επεισόδια και ακόμη μεγαλύτερη προέκταση.

! Έχω την αίσθηση ότι υπό την υψηλή εποπτεία του συναγωνιστή Κυριάκου Πιερρακάκη, τα αποτελέσματα των επόμενων βουλευτικών εκλογών θα σταλούν ψηφιακά. Το Δημόσιο θα προμηθεύει tablet, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στον δικαστικό του χωριού μου, να στείλει άμεσα το αποτέλεσμα στο υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα εξ όσων πληροφορούμαι το ελληνικό Δημόσιο ετοιμάζεται να προχωρήσει (άμεσα) σε διαγωνισμό για την προμήθεια των tablet. Σε λίγο ακόμη και το κατούρημα θα γίνεται ψηφιακά.

Το άθλιο tweet του Κύρτσου και ο Βελόπουλος
-Ανατριχίλα προκάλεσε το τρισάθλιο tweet του ευρωβουλευτή Κύρτσου. Και δεν τον αναφέρω ως ευρωβουλευτή της ΝΔ, γιατί θεωρώ ότι ο εν λόγω έχει αποφασίσει να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από το κόμμα του Κυριάκου. Επειδή αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει μέλλον στην εγχώρια πολιτική με τη Νέα Δημοκρατία, αφού δεν θα έβγαινε βουλευτής σε καμία εκλογική περιφέρεια, άρχισε να κάνει ανοίγματα προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Βλέπετε οι δυο τους συνυπήρξαν στο… συγχωρεμένο ΛΑΟΣ του προέδρου Καρατζαφέρη. Σε κάθε περίπτωση, το να βγαίνει ένας πολιτικός και να λέει ότι ο θάνατος της Φώφης Γεννήματα, θα βοηθήσει στη συσπείρωση του ΚΙΝΑΛ, μόνο ως αθλιότητα μπορεί να εκληφθεί. Και αξίζουν πολλά μπράβο στον δήμαρχο Μπακογιάννη, που βγήκε και έκραξε δημοσίως τον Κύρτσο.

Πηγή: parapolitika.gr