«Προς το παρόν, και οι δύο πλευρές κατανοούν πως θα υπάρξει συνάντηση των δύο ηγετών στο άμεσο μέλλον. Την ίδια στιγμή, είναι νωρίς να συζητάμε οποιαδήποτε λεπτομέρεια» ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η τηλεφωνική συνομιλία, που είχαν οι επικεφαλής επί θεμάτων ασφαλείας των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ήταν μέρος της προετοιμασίας των επικείμενων συνομιλιών μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, δεν υπάρχει συμφωνία όσον αφορά μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζέικ Σάλιβαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, έγινε και «στο πλαίσιο της προετοιμασίας την αναμενόμενης επαφής σε επίπεδο κορυφής».

Σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ των δύο αξιωματούχων, ο Πεσκόφ σημείωσε πως: «Οι Πατρούσεφ και Σάλιβαν μίλησαν για την συνέχιση εκείνων των θέσεων κατανόησης που είχαν επιτευχθεί στην Γενεύη, στην σύνοδο κορυφής (που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο). Συντόνισαν τα ρολόγια τους προς τις κατευθύνσεις του διαλόγου που συνεχίζεται. Και αυτές είναι η στρατηγική σταθερότητα και η κυβερνοασφάλεια».

Σημειώνεται πως είναι πιθανόν οι επαφές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Τζό Μπάιντεν να πραγματοποιηθούν πριν το 2022, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθούν και αργότερα, δήλωσε αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώνας στο πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης.

«Για το πότε θα υπάρξουν οι επαφές προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής αντίληψη. Πρέπει να περιμένουμε. Είναι πιθανόν να γίνουν πριν από το Νέο Έτος; Ναι, είναι πιθανόν. Όμως, ίσως και αργότερα. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο θα συμπέσουν τα χρονοδιαγράμματα εργασίας των δύο προέδρων και ποια συγκεκριμένα μορφή επικοινωνίας θα επιλέξουν», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Είναι νωρίς για να μιλήσουμε για οποιαδήποτε λεπτομέρεια

«Προς το παρόν, και οι δύο πλευρές κατανοούν πως θα υπάρξει συνάντηση των δύο ηγετών στο άμεσο μέλλον. Την ίδια στιγμή, είναι νωρίς να συζητάμε οποιαδήποτε λεπτομέρεια» ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι οι Πατρούσεφ και Σάλιβαν συζήτησαν για την Ουκρανία και για την κατάσταση των μεταναστών στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν για πρώτη φορά από κοντά, μετά την εκλογή του τελευταίου, τον περασμένο Ιούνιο στη σύνοδο της Γενεύης. Ήταν η πρώτη σύνοδος Ρώσου και Αμερικανικού προέδρου από το 2018.

Πηγή: parapolitika.gr