Μέσω της επαναφοράς lockdown και των πιέσεων στον τουρισμό

Η… ασταμάτητη μετάλλαξη «Δέλτα» απειλεί να βάλει σε νέες οικονομικές περιπέτειες την Ευρώπη, επιβάλλοντας νέα lockdown, αλλά και σφυροκοπώντας τις τουριστικές της επιχειρήσεις, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Telegraph», οι υποβαθμισμένες προβλέψεις των αναλυτών της Citigroup και της Bank of America, ήρθαν να επισκιάσουν προηγούμενες έρευνες που έδειχναν ότι το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης ανακάμπτει ξανά με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών τον Ιούνιο, καθώς ξανανοίγουν οι εταιρείες από τον κλάδο παροχών.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» κυριαρχεί στην Ευρώπη

Η πιο θανατηφόρα, εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» του κοροναϊού αποτελεί αυτή την στιγμή την κυρίαρχη πίεση στην Πορτογαλία και, επιπλέον, αντιπροσωπεύει έως και τα μισά περιστατικά σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

«Η μετάλλαξη “Δέλτα” του Covid κυριαρχεί στην Ευρώπη. Κατά τους επόμενους μήνες, πιστεύουμε ότι αυτό έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει, αν όχι να αντιστρέψει, τα σχέδια χαλάρωσης των lockdown και να αναβάλει περαιτέρω την ανάκαμψη», προειδοποίησε η Citigroup.

Χαμηλό το επίπεδο κάλυψης στις ευπαθείς ομάδες

Οι φόβοι βασίζονται κυρίως στη μείωση των εμβολιασμών μεταξύ των πιο ευάλωτων ηλικιωμένων γενεών στην Ευρώπη -σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει εμβολιαστεί το 95% των άνω των 60 ετών- κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας.

«Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται σε μια σχετικά καλή θέση για να αντιμετωπίσει ακόμη και μια σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε lockdown.

Το κλειδί βρίσκεται σε μια σχεδόν ολοκληρωμένη κάλυψη μεταξύ των ομάδων κινδύνου, ιδίως των ηλικιωμένων. Το θέμα είναι ότι σε πολλά μέρη της Ευρώπης, το επίπεδο κάλυψης μεταξύ αυτών των ομάδων δεν φαίνεται αρκετά υψηλό», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Citi.

Ενώ το σύστημα περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να αντιμετωπίσει περισσότερα από 100.000 περιστατικά την ημέρα, η μείωση της προστασίας των ευπαθών ομάδων θα μπορούσε να συνεπάγεται ότι οι νοσηλείες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο 80% του peak του Ιανουαρίου μέχρι τον Αύγουστο, προσθέτουν οι οικονομολόγοι.

Αυτό μπορεί να είναι «αρκετό για να επιβάλει τουλάχιστον μια επιβράδυνση στα σχέδια χαλάρωσης του lockdown, αν όχι την επαναφορά ορισμένων περιορισμών». προσθέτουν.

Πηγή: parapolitika.gr