Έρχεται η μεγάλη της εθελουσίας εβδομάδα στην Πειραιώς

-Πολύ σύντομα, μπορεί και μέσα στην εβδομάδα, μαθαίνω ότι θα ακούσουμε για νέα εθελούσια έξοδο από την Τράπεζα Πειραιώς. Με την τελευταία εθελούσια το καλοκαίρι, από την τράπεζα αποχώρησαν περίπου 600 άτομα και ο αριθμός των εργαζομένων της μειώθηκε σε 8.900. Τώρα, ακούω ότι στόχος είναι το «κοντέρ» να δείξει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 8.000 υπαλλήλων. Πάντως, στην Πειραιώς το κλίμα μου θυμίζει Οκτώβριο του 2019. Τότε που ένας μικρός χαμός έγινε στην Τράπεζα με την απόσχιση της μονάδας RBU που διαχειριζόταν τα κόκκινα δάνεια και η οποία «εισφέρθηκε» στην Intrum για να «ενσωματωθεί» στην Intrum Hellas.

-Τότε 300, από τους 1.300, εργαζόμενους της RBU δεν είχαν δεχτεί να μεταφερθούν στην Intrum και είχαν ως εναλλακτική είτε να αποδεχτούν εθελούσια έξοδο είτε να μετακινηθούν όπου αλλού είχε ανάγκη η Τράπεζα. Ακολούθησε «πόλεμος» εργαζομένων και διοίκησης που κράτησε μέχρι τον Δεκέμβριο, με την τελευταία να βάζει στο τραπέζι και το «όπλο» των απολύσεων. Τώρα, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται μπροστά σε νέες αποσχίσεις δραστηριοτήτων. Μετά την πώληση της δραστηριότητας POS, έρχεται η απόσχιση των κλάδων data services, διαχείρισης παγίων στοιχείων, φυσικών αρχείων, προμηθειών και αλληλογραφίας τους οποίους η Τράπεζα θα εισφέρει σε νέα θυγατρική και στη συνέχεια θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για την πώλησή τους.

-Σήμερα, λοιπόν, μαθαίνω ξεκινάει η διαπραγμάτευση εργαζομένων και ΟΤΟΕ με τη διοίκηση της Πειραιώς για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους, οι οποίοι δύσκολα πείθονται για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους στη συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή… Μιλάμε για 143 εργαζόμενους στον κλάδο data services και 63 στη διαχείριση παγίων και αρχείων, συν 50 – 60 στη μονάδα που ασχολούνταν με την εκκαθάριση των συναλλαγών από τα POS που πουλήθηκε ως κλάδος στη Euronet Worldwide. Γενικά, δύσκολα τα πράγματα με τις μειώσεις προσωπικού στις τράπεζες. Και δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα γίνει και με τους ανεμβολίαστους πελάτες από Δευτέρα…

To deal της Viva Wallet έφερε τον πρώτο Μονόκερο
-Τον πρώτο Μονόκερο (unicorn) διαθέτει πλέον η Ελλάδα, αφού με το deal (που αποκάλυψε χθες η στήλη της Viva Wallet με την JP Morgan), η χώρας μας εισέρχεται στο club των ισχυρών του χώρου. Στη γλώσσα της τεχνολογίας Μονόκερος, αποκαλείται μία startup όταν η αποτίμηση της ξεπεράσει το 1 δισ. Το γεγονός ότι η Viva Wallet πουλήθηκε πάνω από 1 δισ. δολάρια, (εμείς γράψαμε ότι η συμφωνία ανέρχεται στο 1,2 δισ., ωστόσο νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για 1,7 δισ.,) πιστοποιεί και… επισήμως πλέον ότι η εταιρεία μπαίνει στο κλαμπ των Μονόκερων. Απολύτως λογικό, αφού είναι η πρώτη startup εταιρεία που καταφέρνει να εξαγοραστεί έναντι ενός υπέρογκου ποσού που ξεπερνά κατά πολύ το 1 δισ. δολάρια. Και είναι σημαντικό όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς ότι η συγκεκριμένη αποτίμηση γίνεται από την JP Morgan, η οποία προφανώς και γνωρίζει τόσο το valuation, όσο και τη δυναμική που διαθέτει η Viva Wallet στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

-Όπως επισημαίνουν πολύπειρα στελέχη η Viva, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του χώρου. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικότερος λόγος που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της JP Morgan, η οποία έχει κάθε λόγο να θέλει να τοποθετηθεί αξιόπιστα και αποτελεσματικά στην… επόμενη μέρα. Πάντως, είναι αλήθεια ότι η αγοροπωλησία, εκ των πραγμάτων θα έχει συνολικά θετικό αντίκτυπο για την χώρα μας, σε μια περίοδο που επιχειρεί τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή. Επί τη ευκαιρία να σας πω ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Viva Wallet και την JP Morgan, είχαν ξεκινήσει εδώ και μήνες, κάτι που ήταν γνωστό (μεταξύ των άλλων) και στην κυβέρνηση.

Καταθέτει (σήμερα) στον Άρειο Πάγο ο Μαρινάκης
-Για την υπόθεση του Νίκου Παππά, που σχετίζεται με το «ΣΥΡΙΖΑ TV» καταθέτει σήμερα ως μάρτυρας στον Άρειο Πάγο ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος σε παλαιότερη τηλεοπτική συνέντευξη είχε αποκαλύψει ότι ο τότε αρμόδιος για τα Μέσα Ενημέρωσης υπουργός, είχε μεσολαβήσει προκειμένου να συναντηθεί με τον Χρήστο Καλογρίτσα, όταν ο τελευταίος αδυνατούσε να βρει τα χρήματα που χρειάζονταν για πάρει τηλεοπτική άδεια. Τα όσα υποστήριξε ο Μαρινάκης, ήρθε να τα επιβεβαιώσει και με το παραπάνω με την κατάθεσή του στην Προανακριτική της Βουλής και ο ίδιος ο Καλογρίτσας, δίνοντας ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.

– Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, εκτός από τον Μαρινάκη, αντίστοιχα ραντεβού είχε «κλείσει» ο Νίκος Παππάς στον Καλογρίτσα και με τον τότε ιδιοκτήτη του Alpha Δημήτρη Κοντομηνά. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που σήμερα έχει κληθεί να δώσει μαρτυρία και ο τότε επικεφαλής του Alpha Δημήτρης Φουρλεμάδης, ο οποίος ήταν το πρόσωπο που είχε συναντηθεί δύο φορές με τον Χρήστο Καλογρίτσα, μετά από σχετική συνεννόηση που είχε γίνει ανάμεσα στον Παππά και τον Κοντομηνά.

-Το βασικό αντικείμενο των συναντήσεων είχε να κάνει με την διερεύνηση της επιχειρηματικής συμπόρευσης των Καλογρίτσα – Κοντομηνά. Μάλιστα, στην κατάθεσή του ο εργολάβος παρουσίασε sms του Παππά, ο οποίος καλεί τον επιχειρηματία να συναντηθεί με τον Δημήτρη Κοντομηνά. «Περιμένω τηλ» αναφέρει αρχικά και εν συνεχεία: «Μίλησα σε παίρνει τηλ σήμερα. Ζήτησε ο Κοντ να σε δει…… λέει ό,τι του πούμε (Φουρλεμάδης)». Η ανταλλαγή αυτών των μηνυμάτων αποδεικνύει «πως ο κ. Παππάς επικοινώνησε με τον κ. Κοντομηνά και κανόνισε συνάντηση του πρώην ιδιοκτήτη του Alpha με τον κόκκινο εργολάβο, αποδεικνύοντας ότι ο τελευταίος λειτουργούσε με εντολές του πρώην υπουργού. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η Δικαιοσύνη, διευρύνει τον κύκλο μαρτύρων σε σχέση με εκείνους που κλήθηκαν από τη Βουλή, στο πλαίσιο της Προανακριτικής.

Ενοχλημένος ο πρόεδρος Κυριάκος
-Όσοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν τις τελευταίες ημέρες με τον πρόεδρο Κυριάκο, αποκόμισαν την ίδια ακριβώς εντύπωση. Ότι είναι οργισμένος από την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία σχετίζεται κυρίως με τη στάση των ανεμβολίαστων. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν συζητά το «κλείσιμο» της οικονομίας, αλλά προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα να λειτουργεί η οικονομία σε όλα τα επίπεδα, έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις προς «ναυτιλλομένους». Παράλληλα, φρόντισε να καταστήσει σαφές μέσω του Σωτήρη Τσιόδρα προς την επιστημονική κοινότητα ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε υπαναχώρηση, επειδή μια μεγάλη ομάδα πολιτών, εξακολουθεί να ακολουθεί την απολύτως ανεύθυνη στάση.

Μπαράζ αγορών από CVC
Εδώ και καιρό η στήλη σας έχει αποκαλύψει το σχέδιο του fund CVC για επέκταση στην αγορά των τροφίμων. Ήδη αποκαλύφθηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μασούτης», ενώ εξ όσων πληροφορούμαι από αξιόπιστες πηγές, είμαστε ένα βήμα πριν πέσουν οι υπογραφές για την εξαγορά εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο των Logistcs, ενώ σε αντίστοιχη φάση (τελική) βρίσκονται και οι συζητήσεις για την εξαγορά δύο πρότυπων (μικρομεσαίων) μονάδων τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, οι οποίες καταγράφουν και εξαγωγική δραστηριότητα.

Ο Πιερρακάκης και ο Τρίπι
Ο Τζο Τρίπι θεωρείται από τους σπουδαιότερους «στρατηγούς» του δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ και ο άνθρωπος που πρώτος εισήγαγε το Ίντερνετ σε μεγάλη κλίμακα στις προεδρικές πολιτικές καμπάνιες. Έχει πολύ ενδιαφέρον λοιπόν, ότι προσκάλεσε τον δικό μας υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη για μια συνομιλία πάνω στο ελληνικό ψηφιακό πρόγραμμα η οποία δημοσιεύτηκε στο podcast του «That Trippi Show». Τρίπι και Πιερρακάκης, όπως ακούγεται και από τη συνομιλία, γνωρίζονται από τα χρόνια που ο δεύτερος ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής στις ΗΠΑ και κράτησαν επαφή εδώ και χρόνια. Ο Τρίπι δηλώνει απερίφραστα πως ήρθε στην Ελλάδα για ταξίδι πριν από λίγες εβδομάδες και όλος ο κόσμος μιλούσε για τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες και διευκολύνσεις του κράτους, και θέλησε να μιλήσει αναλυτικά για αυτό με τον παλιό του φίλο και «μαθητή».

Πηγή: parapolitika.gr