Απ’ ότι πληροφορούμαστε, σε σταθερή συνεργασία και επαφή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας σχεδιάζει τα επόμενα βήματα βάσει και της ρευστής κατάστασης που επικρατεί ανά τον κόσμο

Πρόκειται για το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε νωρίτερα τον Μάρτιο, το οποίο περιλαμβάνει διπλάσια επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις επιχειρήσεις, με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο, επιπλέον ενίσχυση για μικρές επιχειρήσεις και αρτοποιεία και αύξηση 80% της κρατικής ενίσχυσης για τα νοικοκυριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «πρόληψης» από πλευράς κυβέρνησης και του ίδιου του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα, προλαβαίνοντας όσο ήταν δυνατό τις εξελίξεις.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όλο το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει στήσει στην κυριολεξία ένα «στρατηγείο» 24ωρης λειτουργίας υπό την εποπτεία του ίδιου, με βασικό στόχο τον σχεδιασμό και την πρόληψη για περαιτέρω ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από το κύμα ακρίβειας που «χτυπάει» και τη χώρα μας. Απ’ ότι πληροφορούμαστε, σε σταθερή συνεργασία και επαφή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας σχεδιάζει τα επόμενα βήματα βάσει και της ρευστής κατάστασης που επικρατεί ανά τον κόσμο.

275289710_378010267484179_8801458242405958932_n

Μέσω επιστολής στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Για τις επιχειρήσεις

Μη Οικιακά Τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις)

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, η μοναδιαία επιδότηση διπλασιάζεται τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώνεται σε 130 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Για επαγγελματικούς καταναλωτές (επαγγελματική, βιομηχανική, αγροτική χρήση) με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, επιδοτείται το σύνολο της κατανάλωσης επιπρόσθετα με 100 ευρώ/MWh.

Συνεπώς, η συνολική μοναδιαία επιδότηση των κατηγοριών αυτών ανέρχεται σε 230 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των δικαιούχων αυξάνεται κατά 80.000, σε 1.240.000, δεδομένου ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα λάβουν την πρόσθετη επιδότηση των 100 ευρώ/MWh μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25 kVA.

Ειδική ρύθμιση για τα αρτοποιεία

Ειδικά για την περίπτωση των αρτοποιείων, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να λάβουν από τους πελάτες τους στοιχεία για την επιβεβαίωση των δικαιούχων (βεβαίωση σχετικών ΚΑΔ, ΑΦΜ, κλπ).

Το μέτρο επιδότησης του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για επαγγελματικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία, θα ισχύσει αναδρομικά για την κατανάλωση των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022.