Περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη, ενώ 350.000 πολίτες παραμένουν στην πόλη της Ουκρανίας που έχει δεχτεί σφοδρά πλήγματα

Δεν σταματούν τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς οι Ρώσοι στα ουκρανικά εδάφη. Οι κάτοικοι «ξεριζώνονται» από τα σπίτια τους, ενώ κατεστραμμένες είναι οι πόλεις που χτυπούν.

Παντού συντρίμμια στη Μαριούπολη. Περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη, ενώ 350.000 πολίτες παραμένουν στην πόλη της Ουκρανίας που έχει δεχτεί σφοδρά πλήγματα.

Οι αξιωματούχοι της Μαριούπολης συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν θύματα από τον βομβαρδισμό στο θέατρο.

Παράλληλα, οι Αρχές της πολιορκημένης πόλης αυτής που βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της Ουκρανίας έχουν δηλώσει πως περίπου το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης έχει πλέον καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις.

Η Λέσια Βασιλένκο, Ουκρανή βουλευτής, έγραψε στο Twitter πως η Μαριούπολη «καταστρέφεται από τον ουρανό» και επανέλαβε την έκκληση Ζελένσκι για αποκλεισμό του εναερίου χώρου της χώρας.

Τελειώνει το πόσιμο νερό, οι κάτοικοι λιώνουν χιόνι για να ξεδιψάσουν

Την ίδια ώρα, ο ανταποκριτής του Guardian στην Ουκρανία μεταδίδει πως οι παγιδευμένοι κάτοικοι της Μαριούπολης ξεμένουν από πόσιμο νερό και αναγκάζονται να βρίσκουν εναλλακτικές πηγές. Σε φωτογραφία που δημοσιεύει, ο δημοσιογράφος του Guardian δείχνει πώς οι κάτοικοι λιώνουν το χιόνι σε φωτιές για να γεμίσουν κουτιά χυμού με το νερό που προκύπτει.

Δείτε τη φωτογραφία του ανταποκριτή του Guardian

Στους 130 μέχρι στιγμής οι επιζώντες στο θέατρο της Μαριούπολης

Μέσα από τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης, στο υπόγειο του οποίου είχαν καταφύγει εκατοντάδες Ουκρανοί που είχαν χάσει τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μέχρι στιγμής 130 άνθρωποι, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.

Χάρτης του Sky News που παρουσιάζει τις επιθέσεις στη Μαριούπολη

μμμμμ

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinfrom, στον αριθμό αυτό αναφέρθηκε η Ουκρανή βουλευτής Όλγκα Στεφανίσινα με ανάρτησή της στο Facebook.

«Το καταφύγιο στο υπόγειο του Θεάτρου της Μαριούπολης άντεξε. Ήδη έγινε δυνατόν να σωθούν 130 άνθρωποι. Ερείπια, οι εργασίες συνεχίζονται» έγραψε η Στεφανίσινα.

Το θέατρο της Μαριούπολης βομβαρδίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου. Από τον αεροπορικό βομβαρδισμό καταστράφηκε το κεντρικό τμήμα του θεάτρου, ενώ από την κατάρρευση αποκλείσθηκε η είσοδος του καταφυγίου που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου , στο οποίο έμεναν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Λόγω των συνεχών πυροβολισμών οι διασώστες δεν μπορούσαν να αρχίσουν το έργο τους.

Ο Έλληνας πρόξενος περιγράφει τη φρίκη στη Μαριούπολη

Ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του περιγράφει την «κόλαση» που επικρατεί στην πολιουρκούμενη πόλη-κοιτίδα της ομογένειας.

Ο πρόξενος έφτασε το απόγευμα της Πέμπτης στην πόλη Ουμάν, έπειτα από τον απεγκλωβισμό του από τη Μαριούπολη στις 15 Μαρτίου. Αύριο αναμένεται να φτάσει στη Μολδαβία.

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης μιλώντας στον δημοσιογράφο Κώστα Ονισένκο, ο οποίος βρίσκεται στο Κίεβο, ανέφερε: «Κάθε μέρα είναι και χειρότερα. Είναι μια τραγωδία. Χτυπήθηκε πολύς άμαχος πληθυσμός, θύματα από τυφλά χτυπήματα. Χτυπήθηκε ένα νοσοκομείο, μια βιβλιοθήκη, ένα πανεπιστήμιο. Όταν λέω ότι χτυπήθηκαν, εννοώ δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Τις τελευταίες 10 με 12 μέρες δεν είχαμε ούτε νερό, ούτε ρεύμα ούτε επικοινωνίες και χωρίς βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Να πω ότι έφεραν στο καταφύγιο παιδάκι τριών ημερών επειδή είχαν βομβαρδίσει το μαιευτήριο που δεν είχε ρεύμα. Ολη η υποδομή χάθηκε τις πρώτες τρεις ή τέσσερις ημέρες της πολιορκίας. Η Μαριούπολη τελείωσε από προμήθειες όπως τρόφιμα και φυσικό αέριο. Έγινα μάρτυρας μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης».

Πηγή: parapolitika.gr