Οι χώρες που «νίκησαν» τον κοροναϊο εξελίσσουν τη συνεργασία τους με πολλαπλά οφέλη – Η πρόταση Μητσοτάκη για «ασφαλείς διαδρόμους» τουρισμού

Η παγκόσμια «dream team» των χωρών που «νίκησαν» τον κοροναϊό έχει ήδη συγκροτηθεί, έχει συνεδριάσει δύο φορές και ετοιμάζεται για τρίτη. Η συμμετοχή της χώρας μας στην ομάδα αυτή επιφυλάσσει υπό προϋποθέσεις πολλαπλά οφέλη βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα. Εν αρχή ην η πρωτοβουλία του Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο νεαρός Αυστριακός πολιτικός, που επανέκαμψε στην καγκελαρία τον περασμένο Ιανουάριο, είχε στα μέσα Απριλίου την ιδέα της δημιουργίας μιας άτυπης συμμαχίας χωρών οι οποίες είχαν κατορθώσει να περιορίσουν σημαντικά την εξάπλωση του κοροναϊού. Οι ηγέτες των χωρών αυτών θα συνομιλούσαν τακτικά μέσω τηλεδιασκέψεων, θα αντάλλασσαν εμπειρίες και καλές πρακτικές κι έτσι θα μπορούσαν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη στρατηγική τους κατά της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε από την αρχή με πολύ καλό μάτι την ιδέα αυτή, πρώτον, βέβαια, γιατί συμμετείχε και η χώρα μας, κάτι που της έδινε ένα είδος «πιστοποιητικού» καλής διαχείρισης της κρίσης. Η ομάδα μάλιστα είναι πολύ μικρή, αριθμώντας μόλις επτά κράτη από όλο τον κόσμο. Και οι «επτά» επιθυμούν να δείξουν διεθνώς ότι οι χώρες τους αποτελούν ασφαλή προορισμό τόσο για επιχειρηματίες και επενδυτές όσο και για τουρίστες.

∆εύτερον, γιατί ο πρωθυπουργός είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθει από πρώτο χέρι τα μέτρα που έχουν υιοθετήσει άλλες κυβερνήσεις και να τα εφαρμόσει, αν κρινόταν σκόπιμο, στη χώρα μας. Είχε όμως και μία ακόμα σκέψη: Αν οι χώρες αυτές, του «Smart COVID Management Group», όπως ονομάστηκε η ομάδα, συνέχιζαν να περιορίζουν τα κρούσματα και να αντιμετωπίζουν με επιτυχία την κρίση, θα μπορούσαν με ασφάλεια να ανταλλάσσουν τουρίστες μεταξύ τους. Οι περιφερειακές ή διμερείς συμφωνίες μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες για τη σωτηρία της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας την φετινή χρονιά.

∆ύο συνεργάτες του πρωθυπουργού επιφορτίστηκαν με την προετοιμασία των τηλεσυναντήσεων αυτών: η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου, Ελένη Σουρανή, και ο διευθυντής του οικονομικού του γραφείου, Αλέξης Πατέλης.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Η πρώτη τηλεδιάσκεψη έγινε στις 24 Απριλίου και σε αυτή συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, οι πρωθυπουργοί της ∆ανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, και της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν. Ο Καγκελάριος Κουρτς έκανε μια σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση και στη συνέχεια πήραν τον λόγο κατά σειρά οι πρωθυπουργοί, ενώ γίνονταν και διευκρινιστικές ερωτήσεις από τον έναν στον άλλον. «Kyriakos, you have done very well» («τα πήγες πολύ καλά»), φέρεται να είπε ο Αυστριακός καγκελάριος στον Ελληνα πρωθυπουργό, πριν του δώσει τον λόγο, δίνοντάς του συγχαρητήρια για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της κρίσης.

Στην πρώτη αυτή τηλεδιάσκεψη, οι επτά ηγέτες ανέλυσαν τα μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως για τη μείωση της διασποράς του ιού προκειμένου να δοθεί χρόνος στα συστήματα υγείας να ανταπεξέλθουν στην πίεση και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Συζητήθηκαν ακόμη οι στρατηγικές που εξετάζει κάθε χώρα για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και τη μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα.

Η δεύτερη συνάντηση επί της οθόνης πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου και η ατζέντα πλέον είχε αλλάξει, όπως και η σύνθεση. Οι ηγέτες ήταν πλέον εννέα, με την προσθήκη του πρωθυπουργού της Σιγκαπούρης, Λι Σιεν Λουνγκ, και της πρωθυπουργού της Νορβηγίας, Ερνα Σόλμπεργκ. Η ενίσχυση και υποστήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας υποχώρησαν από το επίκεντρο της συζήτησης και εκεί βρέθηκαν οι στρατηγικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Οι ηγέτες συζήτησαν ακόμη στρατηγικές για την αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος του κοροναϊού. Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για την επαναλειτουργία των σχολείων, στην οποία έχουν προχωρήσει πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στην ομάδα. Η πλειονότητά τους έχει ξεκινήσει από τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση έχει η περίπτωση της ∆ανίας, η οποία, όπως είπε η κ. Φρεντέρικσεν, άνοιξε τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία με νέους κανόνες έναν μήνα πριν και η όλη εμπειρία είναι θετική, παρά τις αρχικές ανησυχίες των γονιών. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μόρισον τόνισε ότι η Αυστραλία δεν έκλεισε τα Νηπιαγωγεία ή τα ∆ημοτικά και δεν διαπίστωσε περιστατικά κρουσμάτων ανάμεσα στους μαθητές, ούτε μετάδοσης από μαθητές σε ενήλικους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τομέα του τουρισμού, καθώς αρκετές από τις χώρες ανοίγουν ήδη ή εξετάζουν το άνοιγμα συνόρων με γείτονές τους. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως προαναφέραμε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της ομάδας στον τομέα του τουρισμού.

ΘΕΤΙΚΗ

Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρότεινε μία πιο συστηματική συζήτηση μεταξύ των «9», που θα αφορά και συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι», που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση κανόνες. Αν οι εννέα χώρες, με αποδεδειγμένα χαμηλά επίπεδα εξάπλωσης του κοροναϊού και δοκιμασμένα επιτυχώς συστήματα υγείας, συμφωνήσουν μεταξύ τους σε συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες για τις μεταφορές, μπορεί να δοθεί το «πράσινο φως» για ελεύθερα ταξίδια τουριστών και επισκεπτών μεταξύ τους.

«Εσείς τι σκέφτεστε;», ρώτησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης τους ομολόγους του στο κλείσιμο της παρέμβασής του, που έγινε δεκτή με θετικό τρόπο γενικά, όπως και η πρότασή του να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες των διμερών ή πολυμερών συμφωνιών για τους «ασφαλείς διαδρόμους». Κάποιοι μάλιστα αναγνώρισαν ότι θα δέχονται πιέσεις από τους πολίτες όσο θα προχωρά το καλοκαίρι για να ανοίξουν τα σύνορα και να μπορούν να πάνε διακοπές σε παραθαλάσσιους προορισμούς, με συντεταγμένο τρόπο.

Το πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα της συνεργασίας σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να έρθει από το Ισραήλ, ενώ το επόμενο από την Αυστρία. Αθήνα και Ιερουσαλήμ ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα σε εντατικές διαβουλεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας διμερούς συνεργασίας για την υποδοχή ταξιδιωτών. Η τρίτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφαίνεται η καλή χημεία μεταξύ των ηγετών που συναπαρτίζουν το «Smart COVID Management Group» και η διάθεση να επεκταθεί η συνεργασία αυτή και σε άλλους τομείς στο μέλλον.

 Δημοσιέθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 16 Μαΐου