Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos ήταν για πολλά χρόνια το είδωλο του Αλέξη Τσίπρα – και το αντίστροφο. Μαζί θα άλλαζαν την Ευρώπη. Το 2015, μάλιστα, ο Τσίπρας είχε φέρει τον Ισπανό πολιτικό στην Αθήνα και τον είχε ανεβάσει στη σκηνή μαζί του στην προεκλογική εκστρατεία, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν ρυθμικά το σύνθημα: «ΣΥΡΙΖΑ-Ποδέμος-Venceremos».

Ο ηγέτης της ισπανικής ριζοσπαστικής Αριστεράς σαγηνεύτηκε κι εκείνος από τη μεγάλη ζωή. Το 2018 αγόρασε μια πολυτελή κατοικία αξίας 540.000 ευρώ στα προάστια της Μαδρίτης για να μείνει με την τότε εγκυμονούσα σύντροφό του (και στέλεχος του κόμματος) Ιρένε Μοντέρο. Το περιοδικό OK Diario, που αποκάλυψε το θέμα, ανέφερε ότι η νέα κατοικία διαθέτει χώρους 250 τετραγωνικών μέτρων και είναι χτισμένη σε οικόπεδο δύο στρεμμάτων με πισίνα.

Η διαφορά Ιγκλέσιας με Τσίπρα

Τι έκανε στη συνέχεια ο Πάμπλο Ιγκλέσιας; Αν είχε συμβουλευτεί τον Αλέξη Τσίπρα, πρώτα θα είχε επιτεθεί λυσσαλέα στα ΜΜΕ που ανέδειξαν το θέμα κι έπειτα θα άρχιζε τις αγωγές. Ο ηγέτης των Podemos δεν έκανε τίποτα από αυτά. Πρώτα, εξήγησε αναλυτικά πως πήρε δάνειο, πως το αποπληρώνει, γιατί επέλεξε αυτό το σπίτι, κλπ. Με ταπεινότητα, όχι με έπαρση. «Γνωρίζουμε ότι πολλές ισπανικές οικογένειες, ακόμη και με δύο μισθούς, δεν μπορούν να πάρουν τέτοιο δάνειο», έγραψε μεταξύ άλλων ο Ιγκλέσιας.

Έπειτα – κι ενώ ο θόρυβος και οι αντιδράσεις στα μίντια και στην πολιτική σκηνή συνεχιζόταν – αποφάσισε να ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» από το κόμμα του. Κάλεσε τα μέλη των Podemos να ψηφίσουν αν πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία. «Θεωρείτε ότι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και η Ιρένε Μοντέρο πρέπει να συνεχίσουν ως γενικός γραμματέας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος;», ήταν το ερώτημα του εσωτερικού «δημοψηφίσματος». Το κέρδισε τελικά και παρέμεινε στο τιμόνι των Podemos.

Ο Τσίπρας απάντησε με ψεύδη

Τι έκανε ο Αλέξης Τσίπρας; Πρώτα, έβαλε το κόμμα του να γράψει μια ανακοίνωση με ψεύδη. Μετά, άρχισε να επιτίθεται στα ΜΜΕ που δημοσιοποίησαν το θέμα. Κι ύστερα άρχισε να κυνηγάει με αγωγές δημοσιογράφους, ζητώντας εκατομμύρια ευρώ και απειλώντας. Ούτε από τον σύντροφο Πάμπλο δεν κατάφερε να διδαχθεί ο Αλέξης…