Ο Νταγκ Ράιτ άρχισε να εργάζεται στα McDonald’s σε ηλικία 16 ετών ως καθαριστής μερικής απασχόλησης, κερδίζοντας 93 πένες (1,28 δολάρια) την ώρα. Σήμερα, 40 χρόνια μετά από εκείνη την πρώτη δουλειά στον παγκόσμιο κολοσσό εστίασης, ο 56χρονος Νταγκ κατέχει 20 από τα εστιατόρια της αλυσίδας – με σχέδια να ανοίξει περισσότερα – και απασχολεί περισσότερα από 2.100 άτομα.

Όπως λέει ο Νταγκ, άρχισε να εργάζεται ως καθαριστής μερικής απασχόλησης σε εστιατόριο McDonald’s στο Μπέντφορντ, στην κεντρική Αγγλία, μια μέρα πριν τελειώσει το γυμνάσιο το 1981 και έγινε γενικός βοηθός μερικής απασχόλησης δύο εβδομάδες αργότερα. Προήχθη σε διευθυντή εστιατορίου περίπου τέσσερα χρόνια μετά, σε ηλικία 20 ετών – καθιστώντας εαυτόν τον νεότερο διαχειριστή εστιατορίων της McDonald στο Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή.

Καθόλου άσχημα για τον 20χρονο τότε νεαρό Βρετανό υπάλληλο, η ζωή του οποίου άλλαξε δραματικά όταν σχεδόν παράλυσε μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Πέρασε τους περισσότερους από τους επόμενους 12 μήνες για να ανακάμψει και να ανακτήσει τη δύναμή του στο Stoke Mandeville Center στο Buckinghamshire – όπου και ανέρρωσε. «Είμαι πολύ τυχερός καθώς μου είπαν να προετοιμαστώ να μην περπατήσω ξανά», λέει ο Ράιτ.

Το 1988 η McDonald’s «δημιούργησε έναν διοικητικό ρόλο για εμένα στην περιφερειακή έδρα της στο Sutton Coldfield», λέει. Έτσι, παρέμεινε απασχολημένος στον εντοπισμό πιθανών περιοχών για την κατασκευή νέων εστιατορίων. Η ευκαιρία για να γίνει επιχειρηματίας του δόθηκε το 2002 όταν άνοιξε το πρώτο franchise κατάστημά του, το 2006 απέκτησε το δεύτερο εστιατόριο του – και συνέχισε να επεκτείνει το δίκτυο του. «Βασικά ήθελα να δημιουργήσω μια μεγάλη εταιρεία εστιατορίων και η McDonald’s μου έδωσε αυτή την ευκαιρία να δημιουργήσω μια επιχείρηση», δήλωσε ο Ράιτ στο Birmingham Live.

Το 20ο εστιατόριο του το απέκτησε το 2019. Τώρα, απασχολεί περίπου 2.100 υπαλλήλους σε όλη την κεντρική Αγγλία, κι έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες franchise της McDonald στην Ευρώπη.

Πηγή: parapolitika.gr