«Ένωσε τη φωνή του με το παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας για την Αγία Σοφία», ανέφερε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον υποψήφιο Πρόεδρο για την στήριξή του κατά της απόφασης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τέμενος. Μια αναφορά που ασφαλώς έχει τη σημασία της, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις Αμερικανικές εκλογές, όπου ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, αναμετράται με τον Ντόναλντ Τραμπ.

 Η Ροτόντα, τόνισε ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του  για το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», στη Θεσσαλονίκη  «αποτελεί σήμερα τοπόσημο μιας δυναμικής μητρόπολης, που είναι υπερεθνικός βαλκανικός πόλος. Κάτι που δεν συμβαίνει, δυστυχώς, με ένα άλλο κορυφαίο σύμβολο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών, την Αγία Σοφία. Είναι πολύ σημαντικό ότι μόλις χθες ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και υποψήφιος Πρόεδρος, Joe Biden, ένωσε τη φωνή του με το παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της σε τέμενος. Κάλεσε την Τουρκία, με ρητό τρόπο, να επαναφέρει τον χαρακτήρα της ως μνημείο ολόκληρης της ανθρωπότητας».

 Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2020 ο Τζό Μπάιντεν είχε καλέσει τον Ρετζέπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.