Μία διαφορετική διάσταση στον όρο «αμυντική διπλωματία» δίδει η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας το τελευταίο διάστημα, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα, όπου όποιος βλέπει Ελληνική σημαία είτε στον ιστό ελληνικών πολεμικών, είτε τα roundels στα φτερά των ελληνικών αεροσκαφών, είτε τέλος τη μικρή ελληνική σημαιούλα στα μανίκια των Ελλήνων στρατιωτικών, ξέρει ότι η Ελλάδα ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ, προβάλλοντας και υποστηρίζοντας τις εθνικές της θέσεις και δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν το ΓΕΕΘΑ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα ευρύ πλέγμα διεθνών δραστηριοτήτων, συνεργασιών και συνεργειών, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με συμμαχικές και φίλες χώρες, σε διμερή, πολυμερή σχήματα όσο και στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών που συμμετέχει η Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα έχουμε τις ακόλουθες δράσεις από πλευράς των Ελληνικών ΕΔ.

Η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ» συμμετείχε στην πολυεθνική ναυτική δύναμη TF 473, η οποία συνοδεύει ως οργανική μονάδα την Ομάδα Κρούσεως του γαλλικού αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle”, στο πλαίσιο της επιχειρήσεως “Clemenceau”, όπου εκτός των γαλλικών μονάδων, συμμετείχαν ναυτικές μονάδες της Ελλάδος, των ΗΠΑ, του Βελγίου και της Ιταλίας.

Η φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», η οποία επιχειρεί με την μόνιμη συμμαχική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG-2, με την συμμετοχή ενός υποβρυχίου και ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας συμμετέχει στην άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία “Dynamic Manta 2021”. Στην άσκηση συμμετέχουν μονάδες επιφανείας, υποβρύχια, ελικόπτερα, αεροσκάφη ναυτικών επιχειρήσεων και προσωπικό, από Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Τουρκία καθώς και μονάδες ΝΑΤΟϊκής SNMG2.

Η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» συμμετέχει στη διασυμμαχική επιχείρηση του ΟΗΕ «UNIFIL MAROPS» με τη ναυτική δύναμη να έχει αναπτυχθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνδράμοντας το Λιβανικό Ναυτικό στον έλεγχο των χωρικών του υδάτων και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Η φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» συμμετέχει στην επιχείρηση “IRINI” της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ως πλοίο έδρας του εν πλω Διοικητή, ο οποίος αυτή την περίοδο είναι Έλληνας Αρχιπλοίαρχος. Η επιχείρηση “IRINI” έχει ως κύριο καθήκον της την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων, με σκοπό την συμβολή στη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» συμμετείχε στις εκδηλώσεις των διεθνών εκθέσεων αμυντικού υλικού “IDEX 2021” και “NAVDEX 2021” στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατά τον επανάπλου της στην Ελλάδα εκτέλεσε συνεκπαίδευση, υπό μορφή PASSEX, με μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΑΕ (“ABU DHABI” και “MEZYAD”) και των ΗΠΑ (USCG “ADAK” και USCG “MAUI”) στον Κόλπο και συμμετείχε σε ρόλο ASSOCIATED SUPPORT στην πολυεθνική Αποστολή «EMASOH/AGENOR». Η EMASOH/AGENOR είναι Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμμετέχουν 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία,

07_mar_001_F

Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία), η οποία στο πλαίσιο τους Διεθνούς Δικαίου έχει σκοπό την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν. Στην εν λόγω Αποστολή η Ελλάδα έλαβε μέρος για πρώτη φορά με πολεμικό πλοίο, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2020 συνεισφέρει έναν αξιωματικό στο επιτελείο αυτής, το οποίο έχει την έδρα του στα ΗΑΕ.

Το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ» συμμετείχε στην πολυεθνική άσκηση “POSEIDON 21”, η οποία διοργανώθηκε από τις Ρουμανικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα, με τη συμμετοχή μονάδων του Ρουμανικού Ναυτικού καθώς και οι μονάδες της Μόνιμης Αντιναρκικής Δυνάμεως 2 του ΝΑΤΟ (SNMCMG2).

Η Ελλάδα παρέχει λιμενικές ευκολίες σε σημαντικό αριθμό συμμαχικών πολεμικών πλοίων που ναυλοχούν στο λιμένα της Σούδας, του Πειραιά και της Αλεξανδρουπόλεως στο πλαίσιο της της επιχείρησης “Atlantic Resolve”.

Η Ελλάδα συνδράμει στην αποστολή «ΝΑΤΟ Air Policing» στην Αλβανία, στη «Βόρεια Μακεδονία» και στο Μαυροβούνιο με δύο F-16 από την 116 ΠΜ στον Άραξο. Η εν λόγω συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων έχει ως σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Όπως σημειώνεται και από το ΓΕΕΘΑ «Πρόθεση του ΓΕΕΘΑ είναι η περαιτέρω διεύρυνση των παραπάνω δράσεων με σκοπό την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων και την ενδυνάμωση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών. Οι διεθνείς δραστηριότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων την τρέχουσα περίοδο απεικονίζονται στο χάρτη».