Από την Κύπρο στη νότια Γαλλία θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο λόγος; θα παραλάβει το πρώτο από τα τέσσερα μαχητικά Rafale, που μέχρι το τέλος του 2021 θα ενσωματωθούν στην Πολεμική Αεροπορία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ντασώ Ερίκ Τραπιέ και με την ομόλογό του υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί, με την οποία διατηρεί θερμές σχέσεις συνεργασίας.

Μάλιστα, το πρώτο από τα Rafale που θα παραλάβουμε σήμερα θα έχει τα χρώματα της ελληνικής σημαίας και τα διακριτικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Χτες, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε τονωτική ένεση εμψύχωσης και στήριξης στην Κύπρο, με αφορμή τις προκλήσεις Ερντογάν. Ο υπουργός Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος έδωσε πρώτος το παρών στις εκδηλωσεις μνήμης των θυμάτων της τουρκικής εισβολής, ενώ σήμερα σπεύδει και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Δένδιας. Ο πρωθυπουργός, ταυτόχρονα, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη. Το μήνυμα της κυβέρνησης ήταν σαφές προς την Άγκυρα. Προκλήσεις και διχοτομικές λύσεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Μαθαίνουμε επίσης ότι υπάρχει συντονισμός με την Κύπρο για κλιμάκωση πρωτοβουλιών σε διεθνείς οργανισμούς.
Ώρα για τις νέες ταυτότητες

Η αντίστροφη μέτρηση για τις νέες ταυτότητες άρχισε. Όπως αναμένονταν, η αναθέτουσα αρχή ΕΛΑΣ απέρριψε όλες τις ενστάσεις που είχαν γίνει κατά των αποφάσεων της Επιτροπής Αξιολόγησης του διαγωνισμού για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, για την επόμενη 10ετία. Και τώρα το μόνο που μένει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των τριών ενδιαφερόμενων σχημάτων που έχουν απομείνει μετά την τεχνική αξιολόγηση.

Στο διαγωνισμό, προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ, αν δεν υπάρξει κάποια νομική προσφυγή -κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στον ορίζοντα- συνεχίζουν τρία σχήματα εκ των οποίων τα δύο θεωρούνται φαβορί και ένα το αουτσάιντερ. Τα φαβορί είναι οι ενώσεις εταιρειών ΟΤΕ-Veridos-Byte και Thales-Unisystems και το αουτσάιντερ η ένωση Zetes-Space Hellas.

Ωστόσο πολλοί φοβούνται ότι με την τροπή που έχει πάρει ο διαγωνισμός, οι ρόλοι μπορεί να αναστραφούν και τα αουτσάιντερ να γίνουν φαβορί και το αντίστροφο. Και αυτό γιατί απ’ εδώ και στο εξής το μόνο που μετρά είναι το προσφερόμενο τίμημα, ενώ δεν έχει καμία επίπτωση η τεχνική κατάρτιση και η εμπειρία του παρόχου. Τα προγνωστικά πάντως αναφέρουν ότι ένα άνοιγμα προσφορών μπορεί να γίνει και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η τύχη του χαμογέλασε

Μνήμες από τα παιδικά χρόνια θα επιστρέψουν στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο μέσω της συμμετοχής του στην ΜΕΒΓΑΛ. Βλέπετε, η γαλακτοβιομηχανία την εποχή που ο ίδιος έκανε τα πρώτα του μεγάλα βήματα στην Chipita στις αρχές των 90s εξαγόραζε από τους θείους του την εταιρεία παραγωγής κρεμών και ζελέ Recor. Η εταιρεία ενσωματώθηκε και πλέον το Recor υπάρχει μόνο ως σήμα στα ζελέ όπου κατέχει και ηγετική θέση.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είχε αναφερθεί στο παρελθόν στον παράγοντα τύχη και συγκυρία λέγοντας ότι εάν δεν ήταν κακές οι σχέσεις με τους θείους του πιθανόν να είχε παραμείνει στην Recor και να μην δημιουργούσε ποτέ την Chipita, έναν διεθνή ηγέτη στην κατηγορία σνακ που δραστηριοποιείται. Αυτή την φορά η συγκυρία τον φέρνει να επανασυνδεθεί με την οικογενειακή δραστηριότητα μέσω της συμμαχίας του με την Μαίρη Χατζάκου.
Θα γεφυρωθεί το χάσμα;

Έχουμε ξαναγράψει για τις δύσκολες σχέσεις κυβέρνησης – ΓΣΕΒΕΕ. Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς έχει ουκ ολίγες φορές εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης κι έχει συγκρουστεί με το υπουργείο Ανάπτυξης. Η πρόσφατη όμως επίσκεψη του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας που συντελέστηκε αμέσως μετά την εξειδίκευση των μέτρων λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης και η παράλληλη αναγνώριση ότι οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποστεί, από το ξέσπασμα της πανδημίας έως σήμερα, τις μεγαλύτερες συνέπειες από τα lock down της αγοράς έδειξαν διάθεση γεφύρωσης ενός αχρειάστου χάσματος. Ο Άδωνις λοιπόν όταν θέλει μπορεί να γίνει και διπλωμάτης.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανακοίνωσε τη χορήγηση νέας παράτασης 28 ημερών στην προθεσμία υποβολής προσφορών στο πλαίσιο του ανοικτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού επιλογής Αναδόχου για την ανάθεση της Σύμβασης Προμήθειας Αγαθών με τίτλο: «Σύστημα Εποπτείας Φάσματος Δορυφορικών Επικοινωνιών (ΣΕΦΔ)». Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών μετατίθεται στις 6-09-2021. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η υλοποίηση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου Συστήματος Εποπτείας Φάσματος Δορυφορικών Επικοινωνιών. Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης με τα δικαιώματα προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των 8.024.160 ευρώ.
Ένας φυσιολάτρης στο Προεδρικό Μέγαρο

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί σήμερα ο Νίκος Πέτρου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ο οποίος στις αρχές του μήνα εξελέγη αντιπρόεδρος του περιβαλλοντικού κολοσσού Foundation for Environmental Education (FEE). Μαζί, θα συζητήσουν καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς η ΕΕΠΦ γιορτάζει φέτος 70 χρόνια από την ίδρυσή της, υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η ίδια άλλωστε είναι λάτρης της φύσης και στο ενεργητικό της ως πρόεδρος του ΣτΕ (2018-2020) έχει πάρει πολλές αποφάσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.