Τεράστιος είναι ο φόβος για νέα επεισόδια στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας του νέου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.  Τα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή επεισοδίων είναι πολύ ισχυρά και σήμερα.

Περισσότερα από 25.000 μέλη της Εθνοφρουράς και χιλιάδες στρατιώτες βρίσκονται σε επιφυλακή στην Ουάσιγκτον για να διασφαλίσουν ότι η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις θα διεξαχθεί χωρίς απρόοπτα. Ακόμη, η περιοχή γύρω από το Καπιτώλιο έχει ήδη αποκλειστεί με ψηλό μεταλλικό τοίχο και μεγάλους τσιμεντόλιθους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, οι 25.000 άνδρες και γυναίκες της αμερικανικής εθνοφρουράς περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο. Εκτός από τον εξωτερικό κίνδυνο των οπλισμένων ομάδων ακροδεξιών εξτρεμιστών, που απειλούν με επιθέσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα και τις πρωτεύουσες πολλών πολιτειών, οι αρχές φοβούνται εξτρεμιστικά στοιχεία που έχουν παρεισφρήσει στα σώματα ασφαλείας και συνεργάζονται με οργανώσεις, όπως οι Proud Boys και Boogaloo Bois.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της Εθνικής Φρουράς της Ουάσινγκτον, τα μέλη της Εθνικής Φρουράς ελέγχονται τόσο κατά την ένταξή τους στην υπηρεσία όσο και στην πορεία. «Αυτό που συμβαίνει είναι να ελέγχονται προτού φύγουν από την πολιτεία τους και να λαμβάνουν ενός είδους πιστοποίηση από το FBI» . Όπως είπε, ο έλεγχος περιλαμβάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τις πεποιθήσεις του και τις απόψεις του σχετικά με τη νομιμότητα των εκλογών, ενώ λαμβάνεται υπόψιν το ιστορικό τους.

Ειδική εκπαίδευση

Η Εθνική Φρουρά της Ουάσιγκτον παρέχει επιπρόσθετη εκπαίδευση στα μέλη της υπηρεσίας, καθώς φτάνουν στην πρωτεύουσα, σε περίπτωση που δουν ή ακούσουν κάτι επιλήψιμο να το αναφέρουν στους ανωτέρους τους» δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού σε γραπτή δήλωση στο CNN. «Δεν υπάρχει χώρος για εξτρεμισμό στο στρατό και θα ερευνήσουμε κάθε περίπτωση χωριστά και θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ο στρατός έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί στενά με το FBI σε περίπτωση που εντοπίσει άτομα που συμμετείχαν στη βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο για να προσδιορίσει εάν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον Στρατό» υπογραμμίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα που «περιλαμβάνει βία, ανυπακοή ή παραβίαση της ειρήνης θα τιμωρείται βάσει του Ενιαίου Κώδικα Στρατιωτικής Δικαιοσύνης ή βάσει του κρατικού και ομοσπονδιακού νόμου».

Πηγή: parapolitika.gr