Με μελανά χρώματα αποτυπώνει την κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας η «Handelsblatt».

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως η Τουρκία βυθίζεται ολοένα περισσότερο στην οικονομική ύφεση.

«Η τουρκική οικονομία και κοινωνία αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξάνεται εκ νέου (…) Ταυτόχρονα η τουρκική λίρα χάνει σε αξία (…) Η τουρκική οικονομία κινδυνεύει με ένα επικίνδυνο σπιράλ συνεπειών. Εάν η λίρα απωλέσει την αξία της τα εισαγόμενα προϊόντα θα γίνουν ακριβότερα.

Κάτι που θα συνεχίσει να αυξάνει τον πληθωρισμό. Και οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν ότι οι αποταμιευτές επενδύουν πιο συχνά σε σκληρά νομίσματα όπως το δολάριο – και έτσι αποδυναμώνουν περαιτέρω το εθνικό νόμισμα», αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η Τουρκία δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού.

Το ρεπορτάζ εντοπίζει τον «πραγματικό ένοχο» για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας αλλού: «Οι κρατικές τράπεζες έδωσαν φθηνά δάνεια σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα υποστήριξε τη λίρα ρίχνοντας δεκάδες δις δολάρια σε ξένο νόμισμα στην αγορά.

Ακόμα, ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Ουσάλ, απέφυγε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο.Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί τώρα να αποσύρει χρήματα από την αγορά χωρίς να επηρεάσει το βασικό επιτόκιο.

Οι εμπορικές τράπεζες θα έχουν λιγότερη ρευστότητα στο μέλλον και οι απαιτήσεις για νέα προσωπικά δάνεια έχουν αυξηθεί. Ο αναλυτής της Goldman Sachs, Mουράτ Ονούρ, πιστεύει ότι η αδύναμη λίρα θα είναι ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο».

Πηγή: parapolitika.gr