Ο ΠΟΥ είχε θέσει ως στόχο το 40% του πληθυσμού κάθε χώρας να είναι εμβολιασμένο ως τα τέλη της χρονιάς και το 70% μέχρι τα μέσα του 2022

Ξεκάθαρος αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στον πλανήτη ήταν ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)
, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Ειδικότερα, ο κ. Γκεμπρεγέσους τόνισε ότι η πανδημία του κοροναϊού θα λάβει τέλος «όταν ο κόσμος θα επιλέξει να την τερματίσει», καθώς είναι διαθέσιμα «όλα τα εργαλεία» που απαιτούνται για να καταπολεμηθεί, κάνοντας για μία ακόμη φορά έκκλησή να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εμβολίων.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως μέχρι στιγμής «ο κόσμος δεν έχει χρησιμοποιήσει τα εργαλεία αυτά σωστά», υπογραμμίζοντας πως με «σχεδόν 50.000 θανάτους την εβδομάδα» εξαιτίας του κοροναϊού παγκοσμίως, «η πανδημία απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει».

«Καρφιά» για την μονοπώληση των εμβολίων

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της «Παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία», ετήσια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν επαγγελματίες και πολιτικοί στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ είχε θέσει ως στόχο το 40% του πληθυσμού κάθε χώρας να είναι εμβολιασμένο ως τα τέλη της χρονιάς και το 70% μέχρι τα μέσα του 2022. Ο Δρ. Τέντρος στηλιτεύει συχνά τη μονοπώληση των εμβολίων από τις πλούσιες χώρες.

«Ο στόχος είναι εφικτός, αλλά μόνο εάν οι χώρες και οι εταιρείες που ελέγχουν τον εφοδιασμό μεταφράσουν τα λόγια τους σε πράξεις», είπε. «Οι χώρες οι οποίες έχουν ήδη φθάσει τον στόχο του 40%, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών της G20, θα όφειλαν να παραχωρήσουν τη θέση τους ως προς τις παραδόσεις των εμβολίων» στον διεθνή μηχανισμό COVAX και στο Αφρικανικό Ταμείο για την Αγορά Εμβολίων (AVAT), που ίδρυσε η Αφρικανική Ένωση, τόνισε συγκεκριμένα.

Ως προς τις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια για την COVID-19, πρέπει να «μοιραστούν την τεχνογνωσία, την τεχνολογία» και να «δώσουν άδειες» για την διεύρυνση της παραγωγής των σκευασμάτων τους, προχωρώντας «στην αποποίηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας», πρόσθεσε.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τη σύνοδο, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπερθεμάτισε, τονίζοντας πως «ο θρίαμβος των εμβολίων» –τα οποία αναπτύχθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά σε χρόνο ρεκόρ– «εκμηδενίζεται» από την τραγωδία της άνισης κατανομής.

«Ο εθνικισμός και η αποθησαύριση των εμβολίων μας θέτουν όλους σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Πηγή: parapolitika.gr