Τι είπε για τα μέτρα που ελήφθησαν και για το ενδεχόμενο lockdown

Στην ανησυχητική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα εξαιτίας του κοροναϊού αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείσα για την κατάταξη της Ελλάδας -από το ECDC– στις χώρες όπου η επιδημιολογική κατάσταση κρίνεται «πολύ ανησυχητική», η κ.Γκάγκα δήλωσε πως «έχουμε πάρα πολλά κρούσματα και το βλέπουμε όλοι. Δεν χρειάζεται το ECDC να μας πει ότι έχουμε τεράστια μόλυνση. Έχουμε 7.000 κρούσματα και 6.000 κρούσματα την ημέρα σε μια χώρα με τον δικό μας πληθυσμό», σημειώνοντας πως «ξέρουμε τα μέτρα και είναι στο χέρι μας να το ανακόψουμε».

Όσον αφορά στα μέτρα που ελήφθησαν, καθώς και για το ενδεχόμενο lockdown, η κ. Γκάγκα είπε ότι: «τα μέτρα τύπου lockdown λαμβάνονται πάντα στην αρχή μιας πανδημίας, όταν δεν ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε, πώς να προστατευθούμε. Τα μέτρα τύπου lockdown δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε για δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο αποτύπωμα, πέρα από εκείνο στην οικονομία και την κοινωνία, είναι το ψυχικό και στα παιδιά και στους μεγάλους. Άρα, είναι σημαντικό να έχουμε μια κοινωνικότητα με μέτρα».

Επίσης, αναφορικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και το ενδεχόμενο λήξης τους, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εξήγησε πως «είναι πιθανό να έχει μια ημερομηνία λήξεως, που μπορεί να μην είναι στους 6 μήνες αλλά στους 7. Ωστόσο, δεν έχει δώσει η επιτροπή ακόμα εισήγηση. Για την ώρα δεν ισχύει λήξη του πιστοποιητικού, είναι όμως πιθανό να ισχύσει».